Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При висока кръвна захар - как да окажем първа помощ?

10 юли 2023, 14:25 часа
Реклама

За да успеем да помогнем на диабетик при внезапна промяна в степента на кръвната захар, е необходимо най-напред да установим дали това е случай на висока (хипергликемия) или ниска (хипогликемия) кръвна захар .

Ето какво съветва д-р Мануел Рейш

Хипергликемията е срещана по-често при диабетици, които не получават адекватно лечение или не следват баланс в диетата си - докато хипогликемията се наблюдава повече при хора, които са на лечение с инсулин или, например, не са яли дълго време.

При възможност, първото, което трябва да се направи, е да проверите степента на кръвната захар с подходящо устройство за измерване. Стойности, по-ниски от 70 mg/dL обикновено означават хипогликемия, а много над 180 mg/dL може да показват хипергликемия.

1. Висока захар - хипергликемия

Щом кръвната захар е завишена,  устройството показва стойности, по-големи от 180 mg/dL на гладно, или повече от 250 mg/dL, независимо от часа на денонощието. Човек може да изпитва твърде силна жажда, умора, сухота в устата, объркване, променен дъх и главоболие. Ако сте близо до такъв човек в критично състояние, трябва да сторите следното.

5 признака, че имате висока кръвна захар

Потърсете специална SOS-инсулинова спринцовка - човекът може да я има за спешни случаи. Инжектирайте спринцовката в зоната около пъпа, може и в горната част от ръката, като върху кожата направите гънка с пръсти, задържайки я до края на инжекцията. Ако след 15 минути нивото на захарта остане същото, трябва да позвъните за „Спешна помощ“ или да отведете лицето в болницата.

Ако човекът не е в съзнание, но диша, го поставете в безопасно странично положение, докато чака пристигането на медицинска помощ. В случай, че няма спешна инсулинова спринцовка, препоръчително е незабавно да се обадите на съответния телефон за спешна помощ или без бавене да закарате лицето в болница, за да му бъде приложена съответната доза инсулин.

При това, след прилагането на инсулин, е важно да обърнете внимание на степента на кръвната захар в следващия час, защото има риск стойността да спадне значително, ако дозата инсулин е по-висока от необходимата. В случай, че стойността е под 70 mg/dL, поставете бучка захар или много сладък бонбон пряко под езика и откъм вътрешната страна на бузите - така стойността ще се покачи и стабилизира.

2. Ниска захар - хипогликемия

Щом степента на кръвната захар е ниска, устройството сочи под 70 mg/dL и е обичайно лицето да показва симптоми като студена кожа, треперене, бледност, изпотяване или припадък. В такива случаи поставяте 1 равна супена лъжица или 2 пакетчета (за кафе) захар в устата зад бузите и под езика. Ако степента на кръвната захар не се покачи или в симптомите няма подобрение в рамките на 10 минути, на лицето трябва да се даде отново захар. Ако след още 10 минути в степента на захарта или симптомите няма промяна, трябва да звъните за „Спешна помощ“ или да заведете лицето в болница.

5 вида болка, които издават висока кръвна захар и диабет

В случай, че нивото на кръвна захар остане дълго време ниско, е възможно спиране на сърцето. Започнете бързо сърдечен масаж и повикайте „Спешна помощ“.

Предупредителни знаци да се отиде на лекар

Лекар трябва да бъде потърсен в следните случаи.

Висока захар - над 180 mg/dL повече от един час на гладно или повече от 250 mg/dL в продължение на над един час след хранене или, ако пациентът припадне.

Ниска захар - под 70 mg/dL над 30 минути или, ако пациентът припадне.

В тези случаи трябва бързо да се потърси медицинска намеса.

Внимание! Статията е само за сведение и информация, но не съдържа медицински указание. Обръщайте се винаги към компетентен специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес