Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

27 април 2024, 06:41 часа

Кашкавалът е една от храните, които почти ежедневно присъстват на трапезата ни. Но освен полезен, той може да бъде и вреден.

Реклама

Кой не трябва да яде кашкавал?

Руският диетолог д-р Елена Игнатикова споделя, че при някои заболявания този млечен продукт трябва да се изключи от диетата. 

Диетологът Игнатикова споделя:"Кашкавалът, въпреки присъщите му ползи, трябва да се консумира строго умерено".

Специалистът отбелязва, че жълтите сирена (например гауда, маасдам) съдържат много наситени мазнини. Редовната им прекомерна консумация е фактор за повишаване нивата на холестерола, образуването на плака и развитието на атеросклероза.

Колко дълго можем да съхраняваме кашкавал във фризер?

„Такива сирена също съдържат доста сол, което води до задържане на течности в тялото, появата на отоци и повишаване на кръвното налягане. Освен това солта предизвиква синтеза на хормони на стреса“, казва Елена Игнатикова.

Лекарят подчертава, че някои хронични заболявания изискват отказ от такъв продукт, наситен с мазнини и сол. Д-р Игнатикова предупреждава, че кашкавалът е вреден при хипертония и бъбречни заболявания. Освен това е нежелателно да се консумира при затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, включително холелитиаза.

Друга особеност на този продукт е, че предизвиква алергична реакция при хора с чувствителност към млякото.

За тези, които нямат противопоказания, диетологът препоръча да приемат кашкавал в количество не повече от 50 грама на ден.

„Жълтите мазни сирена ( в това число е коментираният продукт) се препоръчва да се консумират в количества не повече от 30-50 грама на ден. Това са две малки парчета. Всичко в по-големи количества води до повишаване на калорийността на храната и отлагане на мазнини в мастните депа“, предупреждава експертът.

Полезни свойства на кашкавала

В количеството от 500 грама кашкавал или твърдо сирене се съдържа същото количество калций като 5 литра мляко. Освен това е източник на витамин А, за който е известно, че удължава младостта и дълголетието.

Само 70 грама от продукта допълва дневната ви нужда от калций. Освен това този продукт съдържа 8 аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, но не може да синтезира само.

Твърдите сирена възстановяват тялото след продължителни настинки и операции, а също така подобряват храносмилането, състоянието на кожата и имат положителен ефект върху зрението, но заедно с хранителната стойност те имат своите недостатъци.

Например хората с висок холестерол не трябва да ядат мазни сирена. Сред противопоказанията са заболявания на бъбреците и панкреаса. Мазнината от тези продукти не е здравословна мазнина, тя е мазнина от животински произход, вредна е за сърцето и кръвоносните съдове, така че хората със сърдечни заболявания и пациентите с атеросклероза също не се препоръчват да прекаляват със сиренето и кашкавала, препоръчва още експертът.

Уникална тракийска баница - хем със сирене, хем с кашкавал

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес