Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пречистване на кръвта от излишната захар - това са най-добрите храни

21 септември 2023, 12:25 часа
Реклама

Контролът на кръвната захар трябва да се извършва по различни начини. Един от основните, разбира се, е храненето. В допълнение към елиминирането на рафинирани храни с високо съдържание на въглехидрати, диетологът д-р Анна Берсенева препоръчва да включите в диетата си храни, които ще помогнат на тялото ви да поддържа здравословен въглехидратен метаболизъм. Те включват различни видове ядки, канела, авокадо, броколи, бобови растения, ягоди, артишок, морски дарове, мазни риби и тиквени семки.

Най-добрите храни за изчистване на кръвта от излишната захар

Лешници, кедрови ядки, бадеми, орехи – те съдържат протеини, мазнини и фибри, които са важни за контролирането на нивата на глюкозата в кръвта. Но ако ядете редовно ядки, не трябва да превишавате дневната доза от 30-40 гр.

Висок холестерол и висока захар - тези евтини зеленчуци чистят кръвта от тях

Канелата е още една от препоръчваните храни. Съдържащите се в нея полифеноли, фибри и магнезий намаляват нивата на глюкозата и оптимизират метаболизма. Освен това учените смятат , че канелата имитира активността на инсулина – въздейства на рецепторите по подобен начин и предизвиква подобна реакция в организма, споделя експертът.

Авокадото съдържа разтворими фибри, мононаситени мазнини, протеини, калий, желязо, магнезий, фолиева киселина. Всички те спомагат за здравословния метаболизъм на мазнините и въглехидратите.

Броколи - този зеленчук, съдържащ полифеноли, се бори с всякакви възпалителни процеси, включително и скрити. Ако възпалението не се контролира и лекува своевременно, то може в крайна сметка да доведе до диабет и високи нива на кръвната глюкоза.

Бобови растения - грах, леща, боб – съдържащите се в тях протеини забавят усвояването на захарта. Редовната консумация на ястия на основата на бобови растения може значително да намали риска от диабет.

Ягодите са същински склад за антиоксиданти, фибри, витамин С, манган - всички тези вещества, според учените, имат положителен ефект върху здравето на тези, диагностицирани с диабет тип II. В допълнение, ягодите помагат за намаляване на риска от това заболяване.

Йерусалимски артишок - той съдържа голямо количество инсулин. Благодарение на това нормализира метаболизма, премахва токсините и пречиства кръвта от излишната глюкоза. За целта е достатъчно е да ядете един йерусалимски артишок на ден суров или да го добавяте към витаминозни салати. В допълнение, сиропът от йерусалимски артишок може да се използва като здравословна, естествена алтернатива на бялата захар, като например в печивата и десертите.

Морските дарове, включително риба и миди, са ценни източници на протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за регулиране на нивата на глюкозата. Консумацията им ни държи дълго сити, което предпазва от преяждане и забавя усвояването на въглехидратите.

"Учените са доказали, че честата консумация на мазни риби като сьомга и сардини помага за подобряване на регулацията на глюкозата", казва лекарят.

"Тиквените семки са богати на здравословни мазнини и протеини. Проучване от 2018 г. установи, че яденето на само 65 грама семена намалява нивата на глюкоза на участниците с 35%", допълва още експертът.

Още:

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес