Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Празни“ калории: 5 популярни съставки за салата, които ви карат да напълнявате

24 септември 2024, 13:00 часа

Салатите най-често са студени, а и сме свикнали да ги ядем като добавка към основното ястие. И затова често си мислим, че са малко калорични и са леко ястие. Но чакайте. Не всички салати могат да бъдат класифицирани като нискокалорични. Всъщност салатите, които съдържат картофи, месо или риба, богати дресинги: те са напълно способни да заменят, ако не обяда, то вечерята.

Ето защо, ако не искате да преяждате и да претоварвате храносмилателната система и още повече да напълнявате, трябва да се замислите: трябваше ли да ям тази салата днес? Това са съставките, които диетолозите съветват да избягвате, ако целта ви е загуба на тегло и храносмилане. Особено за вечеря.

Какво не трябва да слагате в салата, ако отслабвате:

Още: Есенна салата с тиква и сезонни зеленчуци

Варени и печени зеленчуци

Въпреки че повечето сурови зеленчуци са нискокалорични, тяхното съдържание на калории се увеличава след варене, печене и особено пържене. Гликемичният индекс също се повишава, тоест вече е необходим повече инсулин за тяхното усвояване и процесът на изгаряне на мазнините в тялото се забавя. Алтернатива в тази ситуация: салати със сурови зеленчуци.

Въглехидрати: паста, ориз, булгур, крекери

Хрупкавите крутони в салатата й придават специална пикантност. Но те също значително увеличават калорийното съдържание на порция, а освен това говорим за прости въглехидрати, които в големи количества са вредни за тялото.

Още: Любимата салата на Кейт Мидълтън, която поддържа добрата ѝ фигура

Белият ориз, тестените изделия или зърнените храни като булгур и кус-кус са по-здравословни, това са сложни въглехидрати, но в салатата има повече калории, тялото се засища по-бързо и трябва добре да помислите какво да изберете, подобна салата или топла основна курс ? Като алтернатива на такива съставки можете да използвате сурови нарязани ядки или семена.

Печено месо и птици

Предварително панираните парчета месо или пиле изглеждат по-вкусни, а в същото време увеличават калоричността на салатата и количеството мазнини в нея. За да приготвите здравословни салати, богати на протеини, е по-добре да използвате варено или печено месо, птици или риба или да ги приготвите на пара.

Сушени плодове

Още: Това е най-добрата лятна салата от домати

Сушените плодове, след отстраняване на влагата, концентрират както хранителни вещества, така и захар и стават висококалорични. Така например общото съдържание на захар в стафидите е около 60-70 г на 100 г продукт, а в сините сливи – 40-45 г. И ако има пилешка салата със сини сливи, то е по специални поводи.

Сосове

Все пак в последната салата, за която споменахме, сините сливи не са най-коварните. Нека поговорим за дресинги. Майонезата е висококалорична, съдържа около 100 kcal на супена лъжица. Освен това, за да добавите вкус към салатите, често се използва в твърде големи количества. Но не си мислете, че това е основният враг на диетите!

Растителните масла за дресинги – маслиново, слънчогледово и кокосово – са богати на витамини и здравословни мазнини, но са и много калорични. Енергийната им стойност е до 120 kcal на супена лъжица. И дори за уж нискокалоричното ленено масло е 105-110 kcal. Тоест по-висока от тази на майонезата, в която се разреждат с други съставки. Следователно обличането на салата с растително масло може да увеличи калорийното съдържание на вечерята с почти една четвърт.

Тартарът на базата на майонеза или заквасена сметана също трябва да се използва с повишено внимание: в зависимост от рецептата, той ще съдържа от 100 до 120 kcal на супена лъжица.

Много хора свързват сос песто на базата на босилек със здравословен начин на живот. Всъщност обаче не е толкова нискокалоричен - приблизително 60-70 kcal на супена лъжица. Макар и по-ниска от тази на гореизброените бензиностанции. В крайна сметка съдържа не само ароматни билки, но и зехтин, пармезан и ядки.

Легитимен въпрос: трябва ли да ядем салати без дресинг?

Ако целта ви е да допълните диетата си с фибри и витамини и да получите хранителни вещества от основните ястия, това е всичко. Най-добре е да сервирате зеленчукова салата без дресинг, красиво нарязана, като използвате подправки по желание. Ако салатата без сос ви се струва напълно безвкусна, можете да използвате малко прясно изцеден лимонов сок. Балсамовият сос също може да се използва с повишено внимание: една супена лъжица съдържа приблизително 10-20 калории. Не забравяйте обаче, че поради високата си киселинност е вредно да се консумира в големи количества и при стомашни проблеми.

Е, ако рецептата за салата изисква дресинг с майонеза или заквасена сметана, използвайте нискомаслено гръцко кисело мляко - вкусът ще се запази, но ястието ще стане по-леко.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/pustye-kalorii-5-populyarnykh-ingredientov-v-salatakh-iz-za-kotorykh-vy-nabiraete-ves/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес