Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пясъчна терапия срещу ревматизъм: За какво трябва да внимавате

24 юли 2024, 10:34 часа

От древни времена хората са лекували ревматизъм чрез накисване и покриване на цялото тяло с горещ пясък. В древна Гърция и Рим хората казвали, че пясъкът има лечебни свойства срещу ревматизъм и артрит. Тези заболявания са автоимунни, което означава, че имунната система погрешно атакува собствените си клетки.

Още: Вода в ухото: Най-добрите съвети за справяне с проблема

Пясъчна терапия срещу ревматизъм

Чистият пясък има изключителни терапевтични способности благодарение на минералите, които съдържа. Част от тях са натриев силиций, магнезий, калий, йод, хлор и калций, които се абсорбират от морето. Магнезият е много необходим за костите, зъбите, сърцето, нервната система и всяка клетка в тялото.

Когато тялото е покрито с пясъка, тези минерали успяват да проникнат в организма, носейки много ползи. Ползите са големи, защото усвояването става директно чрез кожата. Магнезият не се усвоява добре от храносмилателната система и усвояването от кожата при пясъчна терапия е по-голямо.

Пясъчната терапия съчетава благотворното въздействие на топлината и тези минерали. Пясъкът трябва да е топъл, но не горещ. При правилната температура (т.е. не прекалено горещо за понасяне), пясъкът постепенно отделя топлина, позволявайки на порите да се отворят и минералите да се абсорбират. Оптималната пясъчна терапия срещу ревматизъм трябва да е с продължителност от 20 до 40 минути.

Експертите, които подкрепят този вид терапия, казват, че пясъкът значително подобрява симптомите на ревматизъм. Помага при фрактури, ускорява заздравяването на костите, успокоява кожни инфекции и алергии, облекчава симптомите на остеопороза. Други специалисти смятат, че пясъчната терапия може да има ефект и срещу стреса и помага за пречистване на кръвта.

Неблагоприятни фактори:

  • Пясъчните терапии трябва да се съгласува с лекуващия лекар.
  • Те не трябва да се правят в най-горещия период от деня, когато жегата е твърде голяма и непоносима.
  • Тези терапии не са подходящи за хора, страдащи от сърдечни заболявания или кръвно налягане.
  • Още: Шок за организма: Внимавайте каква вода пиете

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес