Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Понижаване на кръвното налягане чрез техника за дишане

29 юли 2024, 14:31 часа

Високото кръвно налягане е пряко свързано с инфаркт и исхемия. Причините за високо кръвно налягане са различни и затова лечението му е трудно. Начините да го държим под контрол, от друга страна, са разнообразни. Това включва редовна физическа активност и здравословна диета.

Още: Най-добрата закуска за хора с проблеми с щитовидната жлеза

Един от най-лесните начини за поддържане на кръвното налягане под контрол обаче е дишането. Учестеното дишане активира нервната система, която участва пряко в отделянето на хормоните на стреса. Дълбокото и контролирано дишане активира парасимпатиковата система, която намалява нивата на стрес, сърдечната честота, кръвното налягане, подобрява храносмилането и осигурява спокойствие.

Техниките за подобряване на дишането са разнообразни. Едно от тях, е свързано с дишане през носа, задържане на дъха и издишване през устата. Преди да приложи този метод, всеки човек трябва да направи прост тест за измерване на нивата на въглероден диоксид, издишан при дишането.

Седнете неподвижно и дишайте равномерно. След вдишване стиснете ноздрите с палец и показалец. Задръжте дъха си, докато броите секундите. Когато изпитвате затруднения, започнете нормално дишане и отбележете времето, което сте издържали без дъх. Здравият човек може да задържи дъха си за 40 до 60 секунди.

Дихателна техника 4-7-8 

Тази дихателна техника трябва да се изпълнява 4 пъти на ден, но не повече. Човек трябва да вдиша през носа за 4 секунди, да задържи дъха си за 7 секунди и бавно да издиша през устата за 8 секунди. В началото може да ви се завие свят, но след това няма да имате проблеми.

След един месец можете да повтаряте тази техника 8 пъти на ден или когато се чувствате стресирани. Резултатите при понижаване на кръвното налягане ще се видят след 4 до 6 седмици.

Дишането трябва да е дълбоко и да идва от стомаха. Докато вдишвате, трябва да почувствате разширяване на коремните мускули и тяхното свиване при издишване.

Все пак при високо кръвно задължително посетете лекар. Горният метод трябва да се прилага за поддържане на напрежението под контрол, но не и за заместване на лечение предписано от лекар.

Още: Недостигът на витамин D може да причини тези заболявания

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашите специфични здравословни обстоятелства. При допълнителни въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес