Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от халвата, за които дори не предполагате

18 ноември 2022, 10:55 часа

Определено сред сладките лакомства има и полезни - халвата е едно от тях. Тя се приготвя от сусам, ядки, с добавка на мед и растително масло. Често се добавят и допълнителни съставки като шамфъстък, фъстъци, какао и бадеми.

Защо халвата е толкова полезна?

Халвата има уникални хранителни свойства. Изненадващо тя е най-богатият източник на протеини, натрий, магнезий, цинк и хранителни киселини. Ето какво още съдържа тя:

Витамин В

Най-вече халвата съдържа витамин В1 и тиамин. Това са витамини, които поддържат нервната система, стимулират работата на сърдечния мускул. Те спомагат за бързото разграждане на нишестето и захарозата, нормализират киселинността.

Рецепта за грис халва с вкус на детство

Витамин B 1 помага на тялото да преобразува въглехидратите в глюкоза, която е основният източник на енергия за човешкия мозък. Витамините от група В влияят на настроението ни.

Витамин Д

Този витамин участва в изграждането на клетъчните мембрани. Намалява тромбозата, понижава холестерола, кръвното налягане, помага за намаляване на теглото, подобрява мозъчната функция. Препоръчва се на хора, страдащи от артрит, склонни към инфекции, хора с емоционални проблеми. Ако сте подложени на ежедневен стрес, също се препоръчва да приемате този витамин. 

Десертът съдържа и витамин F, който е доста рядък за обикновената храна. Като цяло студено пресованата халва помага за поддържане на физическа форма и психическо здраве. Но не забравяйте, че тя все пак е високо калорична и може да предизвика алергични реакции.

Оригиналната рецепта за най-лесната и вкусна турска халва

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес