Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко кафе трябва да пиете на ден, за да отслабнете

02 февруари 2024, 15:05 часа

Учени от Харвард установиха, че дори една чаша кафе на ден може да ви помогне да отслабнете, според изданието The Health Site. Но този ефект може да се неутрализира, ако към напитката се добави сметана или мляко. И ако консумирате напитката със захар, тогава този ефект се отменя - невъзможно е да отслабнете с нея. 

Как да пиете кафе правилно, за да отслабнете?

То има термогенен ефект – напитката помага за ускоряване на метаболизма, като помага на тялото да изгаря повече калории. Този процес дава възможност за намаляване на индекса на телесна маса и телесните мазнини. Ако пиете напитката преди хранене, просто ще консумирате по-малко храна.

Учени: Кафето може да действа като лекарство за този орган

Но този метод за отслабване има една отрицателна страна - една чаша кафе на ден намалява теглото със 120 грама. Изследването казва, че трябва да пиете поне 4 чаши на ден от напитката без захар. 

Когато кофеинът стимулира нервната система, той изпраща сигнали до други части на тялото. Мастните клетки получават сигнал за разграждане на мастните депа. Най-ефективно изгарят мазнини тези, които наскоро са започнали да пият кафе. Според изследвания кофеинът изгаря до 29% от мазнините при слабите хора и до 10% при тези със затлъстяване. Когато мазнините навлязат в кръвта и се превърнат в свободни мастни киселини, тялото може да ги използва като източник на енергия.

Освен това кофеинът повишава нивото на адреналина в кръвта, което подготвя тялото за интензивна физическа активност. Чаша черно кафе, изпито преди тренировка във фитнеса, увеличава нейния ефект.

Според проучване две чаши от напитката, консумирана след тренировка, облекчава мускулните болки. По време на този експеримент участниците са консумирали напитката след изпълнение на интензивни мускулни упражнения. След един час те били помолени да оценят интензивността на болката по скала от 0 до 100. Оказало се, че кафето с кофеин значително намалява чувствителността към болка.

Също така кофеинът увеличава производството на допамин, невротрансмитер, отговорен за движението, паметта и мисленето. Допаминът също се свързва с чувството за удоволствие. Ето защо напитката помага в борбата с депресията.

Според проучване, проведено в Харвардския университет, жените, които пият кофеиновата напитка, имат 20% намален риск от депресия. Друго проучване установи, че тези, които пият напитката, са с 53% по-малко склонни да се самоубият. Участниците в двете проучвания са консумирали по 4 чаши кафе на ден.

НЕ пийте кафето с това - може да доведе до инсулт и бъбречна недостатъчност

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес