Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От кои витамини се нуждаем през лятото, за да имаме здраво тяло и енергия?

05 август 2024, 17:32 часа

Лятото предлага много възможности за дейности на открито, поради което е изключително важно да поддържаме оптимално здраве и енергийни нива. За да поддържат енергичен и активен начин на живот, някои витамини играят особено важна роля през този сезон.

Ето кои витамини са от съществено значение за здраво тяло и устойчива енергия през лятото.

Витамин D е един от най-важните витамини за здравето през лятото. През топлите месеци сме склонни да прекарваме повече време на открито, което може да засили естественото производство на витамин D чрез излагане на слънчева светлина. Този витамин е от решаващо значение за усвояването на калция, здравето на костите и имунната функция.

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Въпреки това, дори и при повишено излагане на слънце, много хора все още се нуждаят от допълнителен витамин D, за да покрият дневните си нужди, особено ако използват постоянно слънцезащитни продукти или се излагат ограничено на слънце. Осигуряването на достатъчно количество витамин D може да помогне за поддържането на силни кости и стабилна имунна система.

Витамин С е друг ключов витамин за лятото. Известен с ролята си за поддържане на имунната система, витамин С е и мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. През лятото често сме изложени на по-голям стрес от околната среда и повишена физическа активност, като и двете могат да повишат нуждата от това основно хранително вещество. Освен това витамин С подпомага синтеза на колаген - протеин, който е от решаващо значение за здравето на кожата, което е особено полезно, когато сме изложени на повече слънце.

Витамин Е също заслужава внимание през летните месеци. Като антиоксидант витамин Е помага за предпазване на кожата от оксидативен стрес и увреждания, причинени от UV лъчите. Той действа синергично с витамин С, за да предпазва кожата и да поддържа нейното здраве и еластичност. Храните, богати на витамин Е, като ядки, семена и зелени листни зеленчуци, трябва да бъдат включени в диетата ви, за да противодействат на повишения оксидативен стрес от излагането на слънце.

Лекар: НЕ пийте тези витамини и добавки през лятото

Витамините от група В са от решаващо значение за поддържане на енергийните нива, което може да е особено важно, тъй като през лятото често се наблюдава по-голяма физическа активност. Витамините от група В, включително В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин) и В12 (кобаламин), играят съществена роля в превръщането на храната в енергия и поддържането на цялостната метаболитна функция. Те се намират в различни храни, като пълнозърнести храни, месо, яйца и бобови растения. Осигуряването на адекватен прием на витамини от група В може да ви помогне да предотвратите умората и да поддържате високи нива на енергия по време на летните приключения.

Витамин А е друг важен хранителен елемент за лятото. Той поддържа здравето на очите, което е особено ценно, когато прекарвате дълги часове на открито. Витамин А също така подпомага здравата кожа и имунната функция. Можете да си набавите витамин А от храни като сладки картофи, моркови и спанак, които могат да ви помогнат да запазите острото си зрение и здравата си кожа под лятното слънце.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес