Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата диета 30-30-3: Всичко, което трябва да знаете за нея

15 юли 2024, 13:46 часа

Този модел на хранене може да осигури ползи за здравето, включително подобрено здраве на червата, здравословно отслабване, контрол на теглото и намален риск от някои хронични заболявания.

Нова диета , наречена „30-30-3“, набира популярност, съобщава изданието Newsweek . Концепцията е въведена от д-р Ейми Шах, сертифициран лекар и диетолог, специалист по клинична медицина.

Какво включва методът на хранене 30-30-3?

Методът на хране, известен като 30-30-3, се основава на следните принципи:

  • включване на 30 грама протеин в първото хранене за деня
  • консумацията на 30 грама фибри за деня
  • консумацията на 3 пробиотични храни за деня

30 грама протеин в първото хранене: д-р Шах подчертава важността на започването на деня с богата на протеини храна.

„Когато имате протеин в първото си хранене, това помага за подобряване на здравето на червата, ограничаване на апетита за храна и балансиране на кръвната захар“, казва специалистът пред Newsweek.

Отслабване след 40 години - ето кои храни са задължителни

30 грама фибри през целия ден: Шах отбелязва, че фибрите са от решаващо значение за поддържането на здрав микробиом на червата. Тридесет грама фибри е количеството, което лекарите препоръчват за „хранене“ на нашите добри чревни бактерии и поддържане на добро здраве, обяснява експертът.

„Фибрите не само поддържат здравето на храносмилането, но също така насърчават цялостното благосъстояние чрез регулиране на нивата на кръвната захар и насърчаване на ситостта“, казва специалистът.

Три пробиотични храни на ден: Включването на пробиотични храни във вашата диета е важно за здравето на червата. Пробиотиците са живи, полезни бактерии или дрожди, които помагат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии, подпомагат храносмилането и укрепват имунната система. Д-р Шах препоръчва да се ядат три пробиотични храни на ден, като кисело мляко, кефир и кисело зеле. Тези храни са богати на пробиотици и имат множество ползи за здравето.

Други диетолози отбелязват, че концепцията 30-30-3 насърчава храненето, като е „проста, устойчива и неограничаваща“.

Този модел на хранене може да осигури ползи за здравето, включително подобрено здраве на червата и контрол на теглото, намален риск от някои хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак и дори подобрено психично здраве.

За кого не е подходящ този начин на хранене?

Експертът отбелязва, че консумацията на 30 грама фибри може да причини стомашно-чревен дискомфорт, особено ако не се придържате към диета с високо съдържание на фибри. Ако имате бъбречно заболяване, диетата 30-30-3 вероятно не е подходяща за вас, тъй като е с доста високо съдържание на протеини, което я прави по-тежка за бъбреците.

Защо е важно да се пие вода при отслабване?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес