Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощната хипертония: Скритият фактор, който уврежда сърцето

14 август 2024, 14:30 часа

Експерти твърдят, че измерването на кръвното налягане вечер или дори по време на сън дава по-точни показатели за здравето. Според тях има много случаи, когато кръвното налягане се повишава бързо, когато човек спи и това може да има дори фатални последици.

Още: Природни средства: Грижа за храносмилателната система

Нощната хипертония е опасна и може да причини сърдечна недостатъчност, но и други сърдечносъдови проблеми. Нощната хипертония може да се появи и при хора, които имат нормални показатели по време на измерванията през деня. Този опасен проблем не се улавя лесно, тъй като при всяко измерване през деня данните са нормални.

Причината за повишеното кръвно налягане през нощта

Според експертите кръвното налягане се повишава по естествен начин, за да се отмие излишната сол от бъбреците. Когато човек консумира твърде много сол, налягането се повишава няколко пъти през деня и нощта. Става въпрос за компенсаторен и пречистващ механизъм, но много вреден за сърцето.

Според експертите, когато човек спи, това е идеалното време за най-точно измерване на кръвното налягане.

По време на сън се получава много ясна представа за това как работи сърдечносъдовата система, а това е много важно за предотвратяване на проблеми.

Що се отнася до лекарствата, експертите твърдят, че приемът им вечер е ефективен за регулиране на кръвното налягане. Според тях обаче човек, който изпитва повишено напрежение, не бива да променя приемания режим на своя глава, а само след консултация с лекар.

5 храни и напитки, които повишават кръвното налягане

По-долу ще намерите списък на храните, които са склонни да повишават кръвното налягане.

Червено месо

Червеното месо е вкусно, но съдържа много холестерол и уврежда сърцето и кръвоносните съдове. Според данните, количество от 400 грама варено месо съдържа 254 милиграма сол и 308 милиграма холестерол.

Готови туршии

Една чаша не домашно приготвено кисело зеле съдържа 939 милиграма сол. Хората, страдащи от високо кръвно налягане, не трябва да ядат такива туршии.

Алкохол

Малко количество алкохол не причинява вреда, но ако пиете твърде много алкохол, тогава ще повишите кръвното си налягане. Алкохолът може да попречи на лекарствата за кръвно налягане и да намали тяхната ефективност.

Пакетирани сладкиши

Сладкишите, бисквитите с цветни пълнежи, продавани в луксозни опаковки, са пълни със захар, наситени мазнини и сол. Такива храни повишават кръвното налягане, кръвната захар и вероятността от наднормено тегло.

Енергийни напитки

Още: Скрити ползи: Частите от плодовете и зеленчуците, които никога не трябва да изхвърляте

Консумацията на енергийни напитки повишава систоличното кръвно налягане с 6,2% и диастоличното кръвно налягане с 6,8%. Средно кръвното налягане се повишава с 6,4% след пиене на енергийна напитка.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес