Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Събуждате се с болка и скованост във врата - кога трябва да потърсите медицинска помощ

30 септември 2024, 17:56 часа

Има много причини, поради които може да изпитвате болка във врата, но факторите, свързани със съня, са най-разпространените - особено ако болката във врата се влошава след събуждане.

Прочетете петте най-често срещани причини по-долу, за да видите защо вратът ви е схванат сутрин.

Вижте още: Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

1. Неправилна поза за сън

Неправилната позиция на сън може директно да причини болка във врата и скованост. Това е така, защото шията се натоварва повече поради неудобна или усукана позиция.

Спането по корем или настрани е по-вероятно да причини болка във врата. Въпреки това, тези позиции за сън могат да бъдат безопасни за врата ви с помощта на възглавница с мемори пяна. Тези специални възглавници разпределят натиска във врата и насърчават здравословното изравняване на гръбначния стълб, оставяйки ви без допълнителна скованост.

2. Лош избор на възглавница

Докато стандартните възглавници работят добре за някои хора, те могат да причинят болка във врата при други. Обикновените възглавници не са толкова поддържащи, така че могат да оставят главата и врата ви с допълнително напрежение. Те също така са по-склонни да насърчават нездравословни позиции за сън, което увеличава шансовете ви за болки във врата.

Ако искате да смените възглавниците, помислете за поддържаща опция от мемори пяна. Предимствата на възглавниците с мемори пяна включват повече опора и намаляване на болката след сън. перфектен

3. Движение по време на сън

Движението по време на сън може да причини болка във врата или скованост при събуждане. Резките, внезапни движения или прекалено бързото сядане могат да причинят проблеми с врата поради напрежението на мускулите на врата.

Мятането и въртенето обикновено не са причина за продължителна болка. Въпреки това, ако се мятате и въртите всяка вечер, тогава това потенциално може да е основната причина за сковаността на врата ви, всъщност да причинява скованост на врата.

4. Лош избор на матрак

Подобно на некачествените възглавници, лошият избор на матрак също може да причини болка във врата. Това е така, защото някои матраци не предлагат опора на гръбнака , оставяйки тялото ви с допълнително напрежение във врата и раменете.

5. Предшестващи медицински състояния

Съществуващите медицински състояния също могат да доведат до хронична болка във врата и сутрешна скованост. Медицински състояния, свързани с болка във врата, включват спинална стеноза, цервикален артрит и фибромиалгия.

Вижте още: Зелен грах: Как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Фибромиалгията е мускулно-скелетно заболяване, което възниква поради свръхстимулация на нервите между гръбначния мозък и мозъка. Проучване от 2016 г. установи, че 65% от страдащите са имали болка във врата, скованост и други често срещани симптоми.

Спиналната стеноза е дегенеративно заболяване на гръбначния стълб, характеризиращо се с болка във врата и краката. Това обикновено се причинява от стесняване на гръбначния стълб, което засяга каналите, през които преминават гръбначните нерви. Спиналната стеноза най-често засяга горната част на врата и долната част на гърба.

Шийният артрит (известен също като спондилоза) се отнася до износването на шийните прешлени. Болка във врата и израстъци на гръбначния стълб са често срещани симптоми на това състояние. Проучванията са установили, че аналгетиците и противовъзпалителните лекарства могат да намалят силната болка от цервикален артрит (Binder, 2007).

Всички те трябва да се лекуват от професионалист, а стандартните планове за лечение включват лекарства за болка и физиотерапия.

Кога да потърсите медицинска помощ

Болка във врата след сън може да се наблюдава и лекува у дома. Но ако болката продължава или се влошава, може да се нуждаете от медицинска помощ.

Ако имате някой от следните симптоми, трябва да посетите лекарския кабинет:

Болка въпреки приема на лекарства 

По-лоша болка в легнало положение

Бучки или подути жлези на шията

Болка поради нараняване

Симптоми, които продължават повече от една седмица

Ако забележите някой от тези признаци, време е да си запазите час при вашия lekar.

Въпреки това, ако болката във врата е съчетана с главоболие и треска, консултирайте се спешнo с лекар, тъй като те могат да бъдат признаци на сериозно здравословно състояние (напр. менингит).

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес