Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ пийте кафе след безсънна нощ - ето защо

26 юли 2024, 11:04 часа

Пиенето на твърде много кафе може да потисне способността на мозъка да се възстановява от хроничното лишаване от сън.

Според Националната кафе асоциация кофеинът е най-употребяваното психоактивно вещество в света. Това е стимулант, който блокира рецепторите за молекулата аденозин, която се освобождава от тялото и насърчава сънливостта, пише Newsweek.

Защо не трябва да се пие кафе след безсънна нощ?

За мнозина кофеинът е начин за борба с лишаването от сън. Но според нови изследвания от Швейцария и Германия напитката може да е контрапродуктивна. Доказано е, че дори една безсънна нощ намалява обема на сивото вещество в мозъка, особено в областите, свързани с паметта, сетивното възприятие и съзнателното мислене.

Лекар: Досега сте пили кафето грешно

Доказано е, че ежедневната консумация на кофеин намалява обема на сивото вещество във външния слой на мозъка, както и в областите, участващи в дългосрочната памет. 

„Ние предположихме, че сивото вещество ще бъде намалено след хронично лишаване от сън, докато съпътстващият кофеин ще влоши намаляването на сивото вещество, причинено от хроничното ограничаване на съня“, казват учените.

За да проучи тези ефекти, екипът набира 36 здрави възрастни на средна възраст 29 години. Всеки участник премина деветдневно лабораторно посещение, състоящо се от един ден за адаптация, два изходни дни, пет дни ограничение на съня (т.е. пет часа сън) и ден за възстановяване. По време на периода на ограничаване на съня 19 участници са получили 300 mg кофеин под формата на три чаши кафе на ден, а 17 са получили същото количество безкофеиново кафе.

Чрез изследване на данни от ЯМР, получени в три точки по време на проучването, екипът установява, че в сравнение с изходното ниво, хроничното лишаване от сън е свързано с повишено сиво вещество в различни области на мозъка в групата на безкофеиново кафе. Изследователите отбелязват, че това показва начина, по който мозъкът се адаптира и противодейства на негативните ефекти от лишаването от сън. Въпреки това, при участниците в групата с кофеин всъщност показват намаляване на сивото вещество. 

„Това проучване разкри обратима кортикална пластичност в сивото вещество в отговор на хронично ограничение на съня. Този пластичен отговор обаче може да бъде потиснат или обърнат от приема на кофеин“, заявяват учените.

Колко чаши кафе на ден могат да вдигнат холестерола - отговор на кардиолог

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес