Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурален лек при болки в ушите: Ето как да го приготвите сами

16 октомври 2024, 09:35 часа

Лукът е един от най-добрите кореноплодни зеленчуци за човешкото здраве. Употребите му в народната медицина срещу различни заболявания са безброй. Едно от тези природни средства на базата на лук се препоръчва при болки в ушите. Лукът е ефективен при тези болки, защото съдържа етерични масла, киселини, витамини и минерали.

Още: Какво трябва да знаем за бактериите в носа?

Как да си приготвим натурален лек с лук срещу болки в ушите

Поставете тенджера на котлона и сложете капака. Сложете лука върху капака и го оставете да се затопли от горещата вода. След като лукът се затопли достатъчно, го увийте в чиста кърпа и го поставете възможно най-близо до ухото, което ви боли. Легнете на тихо място без шум и задръжте обвивката с лук поне за 30 минути.

Други естествени средства при болка в ухото

  • Лек от маково семе

Сварете 7 макови семена в половин чаша мляко. Оставете ги да се варят 30 минути. Използвайте капкомер, за да капнете малко топло мляко в болното си ухо.

  • Лек с ленено семе и мляко

Измийте ухото с топло мляко, сварено заедно с ленено семе. Болката ще намалее значително.

  • Лек с мащерка

Друг естествен начин за облекчаване на болката е използването на мащерка. Сварете две супени лъжици суха мащерка в 200 мл вода. Оставете ги да се варят 15 минути. Изплакнете ухото няколко пъти, докато течността е още топла.

  • Опасности от проблеми с ушите

Според специалисти нелекуваните ушни инфекции могат да доведат до по-сериозни усложнения, включително загуба на слуха, увреждане на тъпанчето, менингит и дори парализа на лицевия нерв.

Още: 5 неща, които задължително трябва да почистите след боледуване

Какви са признаците на ушна инфекция

  • Остра, внезапна болка или тъпа, постоянна болка
  • Усещане за шум в ушите
  • Увреден слух
  • Изтичане на секрет от ушите

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист. Винаги, когато подозирате, че имате ушна инфекция се консултирайте с лекар.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес