Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалената физическа активност причинява 6% от смъртните случаи

01 юни 2021, 12:12 часа

Липсата на упражнения и физическото бездействие имат много негативни ефекти върху хората и са причина за шест на сто от смъртните случаи в света. Това предупреждава д-р Хайла Каинхан, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.

Обръщайки се виртуален симпозиум за физическата активност, д-р Каинхан, ръководител на Катедрата по трудова терапия в Университета „Бируни“, отбеляза, че в днешно време физическото бездействие е станало нещо обичайно за света, предаде агенция Фокус.

„Физическото бездействие в 21-25% от случаите влияе на появата на рак на гърдата и дебелото черво, 27% - диабета и 30% - исхемична болест на сърцето“, твърди докторът. „Упражненията и движението са най-ефективните и евтини методи за предотвратяване на сърдечни заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и някои видове рак“, допълни тя.

„Физическата активност помага на индивида да се чувства по-енергичен, по-жив, по-активен и по-спокоен. Той предпазва и подобрява здравето на хората, като предотвратява заболявания, причинени от бездействие“.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес