Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-мръсните неща, които сеят зарази

08 октомври 2021, 08:51 часа
Реклама

Микробиолозите предупреждават: има повече бактерии на клавиатурата на компютъра в офиса ви, отколкото на тоалетната седалка! Не вярвате ли?

Запознайте се с текста по-долу!

Мобилен телефон

Изглежда, че мобилният телефон е личен предмет, така че не може да бъде заплаха за нас. Едва ли някой от нас почиства правилно телефоните си. А трябва! Все пак говорим навсякъде: в трамвая, метрото, докато пазаруваме. Докосваме парапета в автобуса или тоалетната, след това хващаме телефона.

Според изследователи, нашите телефони съдържат пет пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната седалка, подметката на обувката или дръжката на вратата.

Пари

Наистина са мръсни! Всички го знаем, но рядко си мием ръцете след всеки контакт с тях. Изследователи от Американския медицински център "Райт Патерсън" в Дейтън са проверили какво има на парите. Те отидоха в обикновен магазин за хранителни стоки и помолиха хората от опашката да разменят една банкнота в чантата си за нова. По този начин те събрали 68 банкноти от хора и ги разгледали под микроскоп. От пет те откриха най-вирулентните бактерии - стафилококус ауреус и бацила Klebsiella pneumoniae. А 59 банкноти съдържаха опасни бактерии и само четири бяха доста чисти. Така че може би е по-добре да платите с кредитна карта в магазина?

Червило и спирала

Козметиката, която се използва ежедневно, събира микроби, които причиняват възпаление на устата и очите. Експертите предупреждават, че мръсните спирали с изтекъл срок на годност причиняват зачервяване, дразнене и сълзене на очите. Учените съветват да не се използват тестери в магазини, където едно червило може да се използва от стотици дами. 

Компютърна клавиатура

Най-лошите са тези, свързани с компютри, които се използват от много хора. Но също така нашите частни клавиатури гъмжат от патогенни микроби. Клавиатурите скриват например бактерии от Е.coli и други фекални бактерии, които могат да причинят лошо храносмилане и диария. 

Кухненска гъба

Най-мръсната стая в къщата е кухнята! Кухненската гъба е любимо място за бактерии. Гъбата е трудна за дезинфекция. Добра идея е да я накиснете и загреете за две минути в микровълновата, съветват специалистите.

Сушилня за ръце в обществената тоалетна

Изглежда, че това е много хигиенично устройство - не е нужно да го докосвате, когато го използвате. Това обаче не е вярно. Д -р Кийт Редуей, световноизвестен микробиолог от Уестминстърския университет твърди, че топлата сушилня осигурява идеални условия за растежа на бактерии и вируси. Докато горещият въздух духа, бактериите се заселват по ръцете ви. Новите видове сушилни са все по-оборудвани с филтри, които спират микробите. Ако обаче не сте сигурни под каква сушилня сушите ръцете си, по-добре ги избършете с хартиена кърпа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес