Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-древната подправка бори стреса и забавя стареенето

01 април 2024, 06:30 часа
Реклама

Първата подправка, която хората започват да култивират за използване в кулинарията и народната медицина, е анасонът.

Полезни свойства на анасона 

"Може би анасонът може да се класифицира като подправка, която не оставя никого безразличен. Благодарение на специфичната си и силна миризма печели както почитатели, така и противници. Анасонът е бил използван в народната медицина много преди нашата ера и днес има научна основа за това“, коментира руският ароматерапевт Олга Безуглая.

"Активните вещества на анасона имат бактерицидно, противовъзпалително, отхрачващо и спазмолитично действие, което се използва много ефективно в ароматерапията за лечение на респираторни заболявания: пневмония, бронхит, астма и др. Ароматът на анасон успокоява нервната система, освен ако, разбира се, човек няма негативно възприемане на миризмата. Също така консумацията на семена от анасон има много добър ефект върху подобряването на работата на стомашно-чревния тракт", казва специалистът.

Кардиолог: С тази подправка кафето е по-полезно за сърцето

Анасонът не се понася от кръвосмучещи насекоми. Достатъчно е да нанесете върху себе си смес от няколко капки анасоново масло с каквато и да е течност.

"И още едно важно свойство на анасона е, че той удължава младостта. Древните лечители установили, че козметиката с анасон повишава тонуса на кожата, възстановява нейната еластичност и свежест", допълва Олга Безуглая.

"Можете да приготвите маска по изпитана от векове рецепта у дома: смесете чаена лъжичка мед със супена лъжица гъста заквасена сметана, добавете капка анасоново масло и доведете до хомогенна маса. Нанесете маската върху чиста кожа на равномерен слой. Задръжте за 15 минути. След това изплакнете с топла вода. Можете да повтаряте процедурата веднъж или два пъти седмично", казва ароматерапевтът.

В индийската народна медицина подправката се използва като диуретик. В българската народна медицина плодовете на растението се смятат за отлично болкоуспокояващо средство, което помага и при различни заболявания на бронхобелодробната система. Отбелязани са и други лечебни свойства на анасона, които включват спазмолитично, дезинфекциращо, отхрачващо, газогонно и противовъзпалително.

Анасонът се използва за помощ при различни състояния:

  • бронхит, трахеит, ларингит;
  • бронхиална астма;
  • катар на дихателните пътища;
  • загуба на глас;
  • хронична кашлица;
  • магарешка кашлица;
  • спастичен колит;
  • натрупване на газове в стомаха и оригване;
  • запек;
  • хипогалактия (за увеличаване на лактацията);
  • заболявания на пикочните пътища, бъбреците и пикочния мехур.

При запек, хронична кашлица, бронхит и спастичен колит направете запарка от семена от анасон. За целта една или две чаени лъжички се заливат с чаша вряла вода и се оставят за 20 минути. Препоръчително е да приемате по една-две супени лъжици на ден преди хранене.

Подправката, която само хитрите домакини закачат над вратата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес