Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите плодове за мозъка са тези

12 юни 2024, 09:26 часа
Реклама

Ако искате да увеличите приема на храни, които са полезни за мозъка ви, плодовете са чудесна алтернатива. Но два от тях са най-полезни в това отношение - боровинките и гроздето.

Най-добрите плодове за мозъка

Консумацията на плодове не изисква никаква предварителна подготовка и задоволява желанието за сладко. Благодарение на това вероятността да посегнете към нещо, пълно с добавена захар, което определено не е добре за здравето на мозъка, намалява значително.

Неврохирургът д-р Бетси Гранч твърди, че една от основните ползи на плодовете е, че са богати на антиоксиданти.

Проучване: Тази подправка забавя стареенето на мозъка

"Плодовете, богати на антиоксиданти, могат да бъдат полезни за мозъка. Яденето на тези плодове намалява свободните радикали и оксидативния стрес върху нервната тъкан, което може да подобри когнитивната функция."

Неврологът д-р Мил Етиен също е съгласен с експерта. който посочва, че „боровинките и гроздето може да предотвратят увреждането на мозъчните клетки и са отличен източник на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на дегенеративни промени в мозъка“.

В допълнение към антиоксидантите, тези плодове съдържат витамини, въглехидрати и други хранителни вещества, които влияят не само на здравето на мозъка, но и на цялостното здраве.

"И боровинките, и гроздето са отлични източници на антиоксиданти, които предпазват от дегенеративни промени в мозъка", казват експертите.

Подобно на д-р Етиен, д-р Гранч препоръчва и друг любим плод - бананите. 

„Ям поне един банан на ден“, посочва неврохирургът и добавя: „Освен че са полезни за мозъка, бананите са и отлична храна за здравето на червата“, съобщава експертът.

И двамата лекари са съгласни, че яденето на цитрусови плодове също е полезно за здравето на мозъка. Неврологът посочва, че портокалите и мандарините са богати на витамин С, който подпомага паметта. В техния списък е и авокадото, което според тях е изключително полезно за здравето на мозъка. 

"Авокадото съдържа здравословни мазнини, които са важни за мозъчната функция и развитие. Те могат да защитят поддържащите клетки в нашия мозък", твърди д-р Гранч. 

Независимо кой плод изберете да ядете, д-р Етен. По този начин няма да ви липсват фибри, които са полезни за червата и мозъка.

„Сокът съдържа повече концентрирана захар и често има добавена захар и калории, което го прави по-малко здравословен от действителния плод, от който е направен. Плюс това, поради концентрата, можете да имате много по-високи нива на кръвна захар и общ прием на калории“, обяснява д-р Етен.

Неговата препоръка е да се ядат плодове всеки ден за здравето на мозъка, но и за общото здраве. Той препоръчва ежедневната консумация на изброените плодове пр съществуващи здравословни проблеми като болест на Паркинсон, деменция, леко когнитивно увреждане или травматично мозъчно увреждане. 

Лекар: Това любимо ястие намаляване риска от развитие на Алцхаймер

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес