Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-уязвими са възрастните: Билка за облекчаване на симптомите на херпес зостер

20 септември 2024, 11:01 часа

Херпес зостер се причинява от вируса Varicella zoster, същият вирус, който причинява варицела. Това е същата група вируси, която включва херпесните вируси: афти и генитален херпес.

Болката е подобна, но по-интензивна при херпес зостер и обривът често е доста по-голям от единичен херпес. Хората описват болката като "пареща, постоянна, невъзможна за живеене" и други неприятни прилагателни.

Още: Златните правила за силно и здраво тяло след 40-годишна възраст

След като имате варицела, вирусът се установява и живее неактивно в нервната тъкан близо до гръбначния мозък и мозъка. За съжаление около един на всеки трима души може да има „избухване“ на херпес зостер след 50-годишна възраст. По-младите хора са засегнати от херпес зостер, но шансовете за „избухване“ са по-големи при по-възрастните хора.

Херпес зостер причинява изключително болезнен обрив от мехури, който се увива около торса странично (отстрани), където вирусът се намира в нервите на прешлените. Това не е животозастрашаващо състояние, но може да има някои ужасни странични ефекти и е много болезнено за повечето хора.

Симптомите включват:

  • Болезнен, парещ обрив
  • Чувствителност при допир
  • Парене и/или изтръпване
  • Усещане, сякаш болката идва на „вълни“
  • Мехури, пълни с течност, които се отварят и след това се образуват краста или кора
  • Сърбеж
  • Треска
  • Главоболие
  • Става чувствителен към светлина
  • Умора и отпадналост

Чай от маточина

Защо маточина за херпес зостер

Маточината е член на семейството на ментата и е едно от предпочитаните средства за подпомагане на нервната система. По-специално, маточината има афинитет да помага за намаляване на болката и ускорява възстановяването от всички вируси на херпес, варицела и вируса Varicella zoster (херпес зостер).

Чаят е вкусен, свеж и с аромат на лимон и е подходящ като тоник при състояния като херпес зостер и херпес и други заболявания от типа на херпес, тъй като той не само дълбоко релаксира нервната система, но също така има склонност да има силно действие като помага за облекчаване на болката, както и за подобряване на времето за възстановяване на това състояние.

Смес от масло от маточина за локално приложение при херпес зостер

Комбинация от вливане на маточина в зехтин, с добавка на етерично масло от мелиса (маточина), етерично масло от копайба и малко етерично масло от хелихризум. Разреждането може да се увеличи от 3% до 5%, ако е необходимо.

Има много анекдотични доказателства в подкрепа на факта, че етеричното масло от маточина, използвано локално в безопасни концентрации на разреждане, може значително да облекчи интензивната болка от варицела, херпес зостер и други херпесни лезии.

Има още проучвания, които се провеждат, но едно показва, че крем, направен с етерично масло от маточина, помага за облекчаване на симптомите на херпесни рани, като същевременно съкращава и времето за заздравяване.

Още: Лек от дренки за здраве и прочистване на черния дроб

ЗАБЕЛЕЖКА: В някои ин витро проучвания са направени заключения, че функцията на щитовидната жлеза може да бъде инхибирана до известна степен от маточината. Този ефект обаче не е демонстриран конкретно при хора. Ако страдате от недостатъчна функция на щитовидната жлеза, може да е по-добре да пиете минимално количество чай от маточина или първо да се консултирате с вашия лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес