Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-ранните симптоми на диабет - 5 промени, за които да внимавате

06 май 2023, 07:28 часа

Някои промени в тялото могат да се появят като ранни признаци на диабет, не ги пренебрегвайте. Появата на всеки един от тези симптом е повод да се консултирате с лекар. Ранната диагностика е от ключово значение в борбата с болестта, за да се избегнат сериозни усложнения.

5-те най-ранни симптома на диабет 

Замъглено зрение - съществуващият диабет може да причини промени във функционирането на очите. Постоянно високите нива на кръвната захар допринасят за увреждане на кръвоносните съдове, които доставят кръв към ретината. В резултат на това се влошава качеството на зрението, губи се яснотата на картината в очите и се увеличават рисковете от опасни патологии, които нарушават нормалното взаимодействие между очите и мозъка. Възможна е появата на диабетна ретинопатия, катаракта и глаукома.

Лекар: Едва ли предполагате, че това е най-добрата храна за сваляне на кръвната захар

Повишено уриниране - при диабет тялото не абсорбира глюкозата в необходимата степен. Това кара бъбреците да произвеждат повече урина. Един от ранните признаци на диабет е събуждането през нощта заради позив за уриниране.

Повишена жажда - друга промяна, характерна за това заболяване, обикновено се проявява в логична връзка с предишния симптом. Заради честото уриниране липсата на течност се усеща все по-силно. Възможно е да се появи чувство на неутолима жажда, устните и устната кухина започват да изсъхват.

Сърбеж - тази промяна е свързана с липса на влага в кожната бариера. Тъй като тялото спира да задържа течност поради често уриниране, кожата става суха и сърбяща. Освен това при диабетици се активират гъбични инфекции.

Вижте пъпа си и ще разберете дали имате диабет

Умора - независимо от времето на деня или продължителността на съня, страдащите от диабет изпитват честа или постоянна умора. Когато тялото преобразува получената храна в глюкоза, а след това в енергия, то се нуждае от достатъчно количество инсулин. Диабетиците изпитват липса на инсулин, което пречи на тялото да произвежда достатъчно енергия - те могат да се чувстват мудни, сънливи, въпреки почивката, съня, доброто хранене, според изданието The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес