Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите храни за белите дробове. Яжте ги редовно!

21 март 2023, 17:57 часа

Днес все по-голяма част от хората се замислят върху това как най-пълноценно да защитят белите си дробове. Разбира се, храната е един от факторите, отговорни за здравето на този така важен орган.

Много е важно човек да спи пълноценно, да спортува редовно и да се храни здравословно. Това е най-добрата превенция за поддържане здравето на белите дробове.

Ще споделим с вас за няколко храни, които редовно да консумирате, ако искате да имате здрави бели дробове.

Ето ги и тях:

1. Ябълки;

Яжте колкото се може повече ябълки. Този плод е богат на витамини С, Е и бета – каротини. Те подобряват белодробната функция.

2. Орехи и мазна риба;

Счита се, че хората, които редовно консумират орехи и мазна риба, свеждат до минимум вероятността от астматични заболявания. Само шепа орехи на ден е достатъчна, за да осигурите максимална защита на белите дробове. Орехите и мазната риба помагат на човек много по-бързо да се възстанови, ако се разболее.

Защо трябва да пием зелен чай всеки ден? Отговорът изненада мнозина!

3. Боровинки;

Боровинките са едни от най-ценните плодове, особено когато става въпрос за поддържане здравето на белите дробове. Те са известни със съдържанието си на витамин Ц.

4. Броколи;

Сигурно не веднъж сте чували, че храните са много полезни най-вече за органите, на които приличат. Доматите и броколите наподобяват белите дробове. В броколите се съдържа фолиева киселина, витамин С и каротеноиди. Те са изключително полезни, когато има вътрешно възпаление.

5. Лют червен пипер;

Една чаша чай с лют червен пипер е идеално средство за предпазване на дихателната лигавица, както и за намаляване риска от астма.

6. Джинджифил.

Коренът на това растение е изключително ценен. Много хора го консумират с цел засилване на имунитета и по-лесно преборване на настинки, вируси и грипове. Джинджифилът помага и за пречистването на белите дробове, като подпомага процеса на детоксикация.

Статията има информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес