Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли чаят от лайка помога при безсъние - отговор от диетолог

10 август 2024, 00:05 часа

Според Американската асоциация по сънна апнея цялостното здраве на човек зависи от получаването на добър и спокоен нощен сън. Всяка нощ трябва да спите поне 7 часа, според Sleep Foundation. Но много хора страдат от безсъние и не получават пълноценен сън, което се отразява негативно на цялостното им благосъстояние.

Помага ли чаят от лайка при безсъние? 

Според Ейми Гудсън, MS, RD, сертифициран експерт по спортна диететика, лайката съдържа апигенин. Този антиоксидант се свързва с определени рецептори в мозъка, което намалява тревожността и насърчава съня. Някои проучвания показват, че чаят от лайка подобрява цялостното качество на съня, особено при по-възрастни хора и хора с хронично безсъние. Неговият лек седативен ефект успокоява нервната система, намалява стреса и тревожността.

Безсъние след 50 години: 5 работещи съвета за бързо заспиване

"Известно е също, че чаят от лайка е чудесен за успокояване на стомашно-чревни проблеми като лошо храносмилане и подуване на корема. И накрая, лайката има противовъзпалителни свойства. Пийте чай от лайка около 30 минути преди лягане. По този начин можете да усетите успокояващия ефект на тази напитка", казва специалистът.

Лайката се използва за облекчаване на стреса и подобряване на съня, тъй като има леки седативни свойства. Това я прави ефективно средство за борба с безсънието и подобряване на общото психо-емоционално състояние. Лайката може да се използва и за облекчаване на симптомите на настинка и грип поради своите имуностимулиращи и антивирусни свойства. Всички тези качества правят лайката неизменна част от аптечката за естествени лекарства за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Други ползи от лайката

Лайката има много благоприятни ефекти върху човешкия организъм, което я прави едно от най-ценните и универсални лечебни растения. Нейните лечебни свойства включват намаляване на възпалението и болката, което я прави полезна при лечение на състояния, вариращи от леки кожни раздразнения до сериозни възпалителни заболявания.

Едно от най-известните приложения на лайката е нейната способност да успокоява храносмилателната система. Ефективно облекчава спазмите, намалява подуването и помага при стомашни неразположения. Благодарение на своите антисептични и противовъзпалителни свойства, лайката се използва и за ускоряване на заздравяването на рани и лечение на кожни заболявания.

Лайката има забележим положителен ефект върху храносмилателната система, което я прави популярно средство в народната и традиционната медицина. Нейните лечебни свойства са особено ценени при лечението на различни стомашно-чревни заболявания. Етеричните масла и другите активни компоненти на лайката помагат за намаляване на възпалението и спазмите в храносмилателния тракт, като по този начин облекчават симптомите на състояния като лошо храносмилане, подуване на корема и газове.

В допълнение, лайката има лек релаксиращ ефект, който помага за намаляване на стреса, който често причинява храносмилателни проблеми. Това я прави особено полезна при функционални разстройства като синдром на раздразнените черва. При редовна консумация на чай от лайка или други форми на това лечебно растение се подобрява чревната подвижност, намаляват възпалението и болката, което като цяло има благоприятен ефект върху здравето на храносмилателната система.

Борба с безсънието: 10 метода, които работят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес