Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мушмула - лекар разкри как този плод влияе на кръвното и сърцето

15 януари 2024, 10:23 часа

Мушмулата е един от най-пренебрегваните плодове. Отличава се със сладко-кисел вкус. Има около 30 разновидности на това растение, но има два основни култивирани вида - немски и японски. Германската мушмула е позната повече от 10 века пр.н.е. Този вид произхожда от Югозападна Азия или Югоизточна Европа. Колкото и да е странно, Китай се смята за родното място на японската мушмула.

Този плод е ценен източник на витамини и минерали. Съдържа калий, който помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система. Освен това е богат на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и предпазва от инфекции и болести, според руския диетолог д-р Уляна Беликова.

Други ползи от мушмулата

За мъжете е изключително полезно да консумират този плод при подагра и камъни в бъбреците. В допълнение, този екзотичен плод насърчава бързото възстановяване на тялото след физическо натоварване. Той е източник на антиоксиданти, които имат положителен ефект върху здравето на жените. Богат е на витамин С, който помага за подобряване на цялостното здраве на кожата. Освен това тези плодове съдържат фолиева киселина, която играе важна роля в регулирането на менструалния цикъл и поддържането на здравето на репродуктивната система.

Кои са лечебните свойства на мушмулата

В състава им влизат витамини и минерали, необходими за правилния растеж и развитие на децата. Витамин С помага за укрепване на имунната система, което е особено важно за децата, които често са податливи на настинки и инфекции.

Коментираният плод помага за подобряване на храносмилането и се отразява благоприятно при стомашно-чревни проблеми.

“Диуретичните свойства на тези малки плодчета спомагат за прочистването на организма от токсини и отпадъци, което е важно и за здравето на децата:, допълва д-р Уляна Беликова

Плодчетата съдържат малки количества цианид. Консумирани в големи количества(повече от 7 парчета на ден), тези съединения, натрупани в тялото, ще причинят отравяне.

В допълнение, прекомерната консумация на мушмули може да причини стомашно-чревно разстройство при децата.

Как да избираме и съхраняваме този плод?

Трябва да изберете плодчета със среден размер. Цветът им трябва да е равномерен, без тъмни петна, а кората трябва да е без повреди и признаци на гниене. Мушмулата може да се съхранява само няколко дни на хладно място, затова е препоръчително да се държи в хладилник.

Още: Горна и долна граница на кръвното - лекар разкри какво издава голямата разлика между тях

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес