Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощни природни лекове срещу стрес, умора и тревожност

15 юли 2024, 06:05 часа

Ако напоследък се чувствате стресирани или уморени, някой може да ви е предложил адаптогени като възможно решение. Често рекламирани като супер билки, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и умората, адаптогените тихо набират популярност през последните години, особено сред хората, които се грижат за здравето си.

Но какво представляват адаптогените? Безопасни ли са те? И всъщност имат ли ефект? Разглеждаме всичко, което трябва да знаете за адаптогенните билки - и какво казват медицинските експерти за тях досега.

Още: 6 алтернативни чая за отслабване, по-ефективни от зеления чай

Какво представляват адаптогените

Адаптогените са лечебни билки, които повишават способността ви да се "адаптирате" към околната среда, според акупунктуристката Галина Верещак Руфенър, Лицензиран акупунктурист, от Кливландската клиника. Според Европейската агенция по лекарствата за първи път терминът "адаптогени" е въведен през 1947 г. и спомага за нормализиране на функциите на организма, укрепване на системите, които са компрометирани от стреса, и защита от екологични и емоционални фактори.

Как действат адаптогените

Проучванията показват, че адаптогените всъщност могат да помогнат за насърчаване на равновесието в организма чрез подпомагане на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек (HPA), която е отговорна за регулирането на хормоните на стреса в организма, като например кортизол. Въпреки че като цяло изследванията върху адаптогените са сравнително ограничени, стимулиращият и противоуморителен ефект на тези билки е документиран както при хора, така и при животни - и резултатите изглеждат доста обещаващи.

Най-добрите адаптогени при стрес и умора

Един от най-обстойно изследваните адаптогени е сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus). Според списание Pharmaceuticals при преглед на повече от 35 клинични изпитвания на този адаптоген при здрави хора е установено, че е налице подобряване на физическите и умствените способности за работа на участниците в стресови ситуации. Наред с това повече от 35 проучвания са фокусирани върху ефекта на сибирския женшен върху повече от 2200 болни пациенти със здравословни проблеми като хипертония и диабет. В повечето случаи изследователите са наблюдавали умерено подобрение при пациентите спрямо първоначалните условия.

Друг популярен адаптоген, който е бил обект на изследвания, е родиола розеа, за която според проучване от 2009 г. е доказано, че значително намалява симптомите на умора и подобрява вниманието на участниците след четириседмично многократно прилагане. Schisandra chinensis е още един широко използван адаптоген, за който е съобщено, че е ефективен при лечение на изтощение и намалена физическа и умствена работоспособност върху популация от 2000 пациенти, според Pharmaceuticals. Струва си да се отбележи, че и за трите любими адаптогена е съобщено, че са безопасни и при проучвания за токсичност.

Разбира се, списъкът с адаптогени продължава много по-дълго от трите най-изучавани адаптогенни билки. Например Деб Соул от Avena Botanicals говори пред Университета на Нова Англия за билки като ашваганда, за която се твърди, че успокоява и укрепва нервната система, без да я стимулира прекомерно. Също така и за свещения босилек, за който се казва, че повишава устойчивостта към емоционален и физически стрес, като същевременно отваря ума и сърцето. Много адаптогени се използват като природни средства от стотици и дори хиляди години в много култури.

Още: Лекар: Всеки трябва да пие този чай през лятото

Как да използваме адаптогени

Много от почитателите на адаптогените признават, че много от тези супер билки сами по себе си нямат чак толкова супер вкус. За щастие има много начини да консумирате адаптогени, без да се налага да похапвате цял безвкусен корен; можете да ги приемате под формата на капсули, прахове, екстракти и дори чайове.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес