Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли приемът на витамин C да предизвика алергии

21 юни 2024, 05:45 часа

Организмът има големи нужди от витамин С, тъй като той укрепва имунната система, ускорява зарастването на рани, подхранва костите и поддържа мозъчните функции. Въпреки тези му ценности, ако този витамин се приема безразборно, той може да предизвика някои нежелани странични ефекти, но те могат да бъдат и индикатори за възможна алергия.

Реклама

Още: Как лешниците могат да подобрят здравето на хората над 55 години

Притесненията могат да се появят при сърбеж или зачервяване на кожата, след прием на добавка или консумация на храна с витамин С.

Отравяне с витамин С

По принцип, когато витамин С се приема в препоръчаното количество, той не проявява странични ефекти. Но когато се приема в прекомерни количества, той може да предизвика странични ефекти, като диария, гадене, болка и подуване на корема.

Също така, консумирането на големи количества витамин С може да повлияе на състава на урината ви. Това може да ви изложи на риск от образуване на камъни в бъбреците.

Вече е известно, че витамин С подобрява усвояването на желязото в организма. Но ако прекалявате с него, той може значително да увеличи отлаганията на желязо в организма, като сериозно увреди сърцето, черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза и централната нервна система.

Излишъците от този витамин напускат организма няколко часа след приема му, така че е възможно тези странични ефекти да се проявят много трудно. Накратко, човек трябва да консумира 29 портокала или 13 чушки, за да превиши допустимата доза витамин С.

Ако решите да приемате добавки, уверете се, че една таблетка не отговаря на повече от 100% от необходимата дневна доза, която е: 90 mg на ден за мъжете и 75 mg на ден за жените.

Какви са признаците на алергия към витамин С

Добавките с витамин С или храните, богати на този витамин, могат да предизвикат алергии. Сърбежът и обривът са едни от най-честите симптоми на алергия към дадена храна или добавка. И ако те се появяват постоянно след приема им, това показва алергична реакция. Ако забележите тези симптоми, трябва да спрете консумацията на храната или добавката и да се консултирате с Вашия лекар.

Още: 6 изненадващи ползи за здравето от крушите

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес