Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли пиенето на кафе да доведе до недостиг на МАГНЕЗИЙ

24 април 2022, 08:00 часа

Кафето, особено когато се пие в големи количества, изхвърля магнезия от тялото. Кофеинът, съдържащ се в напитката, насърчава повишеното отделяне на този елемент. Оказва се обаче, че не само тази популярна напитка може да допринесе за това. Какво друго изчерпва магнезия? Колко време отнема запълването на дефицита му?

Кафето изхвърля магнезия от тялото и в същото време го доставя

Дневната нужда от магнезий за възрастен е в диапазона от 310 до 420 mg.
Търсенето на магнезий се увеличава при стресови ситуации, при повишено физическо натоварване, при бременни и кърмещи жени.

Свойства на магнезия

Магнезият се нарича елемент на живота. Не без основание – той участва в почти 300 биохимични процеса, протичащи в тялото ни. Влияе върху работата на много системи: имунна, нервна, кръвна и мускулна. Най-важните му функции са:
- намаляване на риска от развитие на високо кръвно налягане, аритмии и инфаркти,
- по-нисък риск от депресия и диабет,
- подобряване на работата на сивите клетки,
- укрепване на имунната система,
- процесът на изграждане на кости и зъби,
- подобрено храносмилане,
- регулиране на щитовидната жлеза,
- подобряване на паметта и мисленето,
- инхибира образуването на камъни в бъбреците,
- подпомагане на лечението на астма,
- облекчаване на менструална болка.

Едно кафе може ли да изчерпи магнезия?

Кафето изхвърля магнезия от тялото и в същото време го доставя. Съдържащият се в него кофеин подпомага засиленото отделяне на елемента от организма. Повишената екскреция на този елемент от тялото става около 3 часа след изпиване на една чаша. Хора, които пият 4 или 5 чаши кафе на ден са изложени на риск от изчерпване и недостиг на магнезий.

Ако пиете по една чаша кафе на ден, не се притеснявайте. Безопасно е да се пият максимум две кафета на ден. Въпреки че ще се отървете от около 4 mg магнезий през деня, една чаша кафе може да съдържа около 7 mg магнезий. Балансът така или иначе ще бъде на плюс.

А дали пиенето на чай изчерва магнезия? Да, но само в екстремни случаи. Пиенето на чай в умерени количества – 2 до 3 чаши на ден – със сигурност не е магнезиев дефицит.

Храни, богати на магнезий

Как да допълним магнезий след по-голяма консумация на кафе? 

Струва си да обогатите диетата си с авокадо, доматен сок, мляко, ядки или елда. Списъкът с храни, богати на магнезий, включва също:

- овесени ядки,
- черен хляб,
- ориз,
- спанак,
- магданоз,
- бял боб
- банани
- риби и морски дарове,
- мляко,
- яйца,
- сирене,
- какао,
- шоколад,
- силно минерализирана вода,
- тиквени семена.

Дефицит на магнезий - симптоми

Как да разберете дали страдате от недостиг на магнезий? Списъкът на симптомите включват: намаляване на имунитета, проблеми със съня, главоболие, треперене на клепачите и ръцете, липса на енергия, проблеми със ставите, раздразнителност, крампи на краката.

За да избегнете тези неразположения, си струва да включите добавки с магнезий в ежедневното си меню. Въпреки това, ако имате недостиг на магнезий, въпреки че се опитвате да вземете препоръчителната доза, това може да е защото ядете храни, които затрудняват усвояването. И не става дума само за пиене на кафе.

Какво изхвърля магнезия от тялото?

Алкохол – Алкохолните напитки увеличават консумацията на магнезий и пречат на усвояването му. Струва си да добавим, че алкохолът изхвърля и микроелементи като калий, натрий, калций, витамини В6, В12 и С.

Храни с високо съдържание на калций и липиди - тяхното присъствие намалява усвояването на магнезий от храносмилателната система.

Напитки с фосфорна киселина – комбинацията от фосфорна киселина и магнезий е неразтворима комбинация. Това прави елемента труден за усвояване. Кофеинът, съдържащ се в напитките, намалява усвояването на магнезий и влияе върху изчерпването му от тялото.

Инсулин – Бъбреците на хората, които приемат инсулин, работят с по-висока скорост. Това води до прекомерно отделяне на магнезий с урината. Дефицитът на магнезий причинява резистентност към инсулин, така че хората с диабет трябва да обърнат внимание на факта, че елементът в тялото им е на оптимално ниво.

Стрес - продължителният стрес причинява загуба на магнезий. Дефицитът на този елемент води до по-тежки стресови ситуации и свързаното напрежение може да се превърне в състояния на по-дълбока депресия.

Колко време отнема да се допълни дефицитът на магнезий?

Попълването на дефицита на магнезий при млади и здрави хора със сигурност е по-бързо, отколкото при по-възрастни, трудолюбиви или болни хора. Лекият дефицит на магнезий може да се коригира в рамките на 24 часа. Въпросът става сериозен, когато костите са увредени в резултат на магнезиевия дефицит. След това набавянето му може да отнеме дни или дори седмици.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес