Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се пие кафе: Правила преди взимане на кръв, които трябва да спазвате

23 октомври 2024, 20:05 часа

За лабораторни анализи е за предпочитане да се работи "на празен стомах", което означава, че не трябва да се яде цели 12 часа преди вземане на кръв. Сутрин, в деня на вземане на кръв, е позволено да се пие само малко вода, като изключения се правят само в отделни случаи.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Тъй като храната и продължителното гладуване имат пряк ефект върху метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините, е необходимо да се направят някои анализи на празен стомах. Ефектът от протеиновите (месните) ястия е по-голям от ефекта от храненията с въглехидрати  хляб, паста, сладкиши )“, обяснява д-р Ивица Цветкович за сайта 24sata.hr .

Анализи на кръвна захар, триглицериди, холестерол, витамин B12, фолиева киселина, алкална фосфатаза, beta-CrossLaps (костен маркер), остеокалцин, желязо, кортизол, както и дихателен тест за Helicobacter pylori, PTH, трябва да се направят на празен стомах и хомоцистеин. За да определите туморни маркери, напротив, не е необходимо да гладувате.

Преди вземане на кръв

Последното хранене преди сутрешното вземане на кръв трябва да бъде лека вечеря и не по-късно от 19 часа. Сутринта в деня на вземането на кръвта не е позволено нищо освен малко вода, а 48 часа преди вземането на кръвта избягвайте лекарства (с изключение на задължителните), силни физически натоварвания и алкохол.

Мазнини в кръвта

Две седмици преди това трябва да се храните нормално. Избягвайте упражнения и алкохол два дни преди вземането на кръвна проба. В деня преди кръвната проба се препоръчва да се яде нискомаслена храна и да се избягва кафето след 19:00 часа.

Вземането на кръв не трябва да се извършва преди 8 седмици след остър миокарден инфаркт, хирургична операция, травма, бактериална или вирусна инфекция.

Определяне на желязо в кръвта

Два дни преди това не пийте сокове, обогатени с витамини (боровинки, касис, къпини, червено цвекло), цедевита и къпиново вино, защото могат фалшиво да повишат желязото и резултатът няма да е валиден.

Тест за глюкозен толеранс (OGTT)

Пациентите не трябва да приемат храна най-малко 8 и най-много 12 часа. По време на изследването пациентът е през цялото време в лабораторията. През това време не трябва да пушите, да ядете, да пиете и да се напрягате.

Тромбофилия

Повечето тестове за тромбофилия (периферна венозна кръв) не трябва да се извършват, докато пациентът е на терапия за разреждане на кръвта поради ефекта на терапията върху резултатите от теста.

Тиреоидни хормони от кръвта

Терапията с хормони на щитовидната жлеза може да повлияе на резултата, така че е важно да не приемате никакви лекарства в деня на кръвната проба. Можете да го вземете веднага след теста.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Определяне на кръв в изпражненията

Седем дни преди даване на пробата трябва да избягвате лекарства (с изключение на необходимите, предписани от лекаря). Отложете теста, ако имате менструация, диария, кървене от хемороиди и пикочните пътища.

Събиране на урина (еднократно)

Трябва да са минали поне 4 часа от последното изпразване на пикочния мехур. Първата струя се изхвърля, а средната се събира в стерилен съд.

Събиране на 24-часова урина 

Започва с втората сутрешна урина. През целия ден и през нощта урината се събира и съхранява на хладно място. На следващия ден се добавя първата сутрешна урина и се носи в лабораторията.

Дихателен тест за Helicobacter pylori

Сутрин не трябва да ядете и пиете нищо, дори да не си миете зъбите. Изследването се провежда най-малко 4 седмици след последната доза антимикробно лекарство и 2 седмици след антисекреторното лекарство.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес