Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде хляб на вечеря?

14 октомври 2024, 13:11 часа

Всеки, който се подлага на диета, особено ограничителна, при която са изключени определени видове храни, често се чуди дали е възможно да се яде хляб на вечеря и дали това води до затлъстяване, коментира д-р Елена Сюракшина.

"Хлябът, богат на въглехидрати, се смята от мнозина за злодей за отслабване особено ако се яде на вечеря", казва специалистът.

Яденето на хляб на вечеря води ли до напълняване?

"Най-добрият отговор на този въпрос е „не е задължително“. Дори при по-бавен метаболизъм по време на нощен сън, яденето на хляб преди лягане не прави никого по-дебел, отколкото яденето на хляб през другото време на деня", споделя д-р Сюракшина.

Кой хляб е най-полезен за възрастните хора?

"В крайна сметка тялото ще продължи да работи и да смила храната, просто ще отнеме малко повече време. Важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато ядете хляб като част от вашата диета, е количеството, както при всеки вид въглехидрат, ако възнамерявате да отслабнете. Ако човек се нуждае например от 2000 калории на ден за нормалното функциониране на тялото си и ако консумира повече, излишъкът пак ще се превърне в мазнини", допълва още експертът.

"В зависимост от това как работи тялото ви, дори яденето на хляб на вечеря може да ви помогне да се събудите по-малко гладни", допълва д-р Сюракшина.

Как да ядем въглехидрати вечер?

Диетологът споделя, че е важно да се определи правилното количество въглехидрати.

"Тъй като всяка храна, богата на нишесте и бяло брашно, е по-калорична и съдържа по-високи количества захар, когато избирате хляб за вашата диета, изберете пълнозърнест хляб. По възможност със зърна и семена: поради по-високото съдържание на фибри, това ще подпомогне храносмилането и ще оптимизира работата на червата", казва специалистът.

"Освен това хлябът трябва да се комбинира с други ефективни диетични съставки, като бяло месо, листа, които са източник на фибри, или дори конфитюри без захар. Времето също е важно: Яденето непосредствено преди лягане не се препоръчва, независимо от вида на храната. В идеалния случай последното ви хранене трябва да е поне два часа преди лягане", допълва д-р Сюракшина.

Кога можете да ядете хляб през деня?

"Хлябът не е диетичен злодей – стига да е включен стратегически и комбиниран с редовни упражнения – трябва да знаете какво е влиянието му върху тялото спрямо момента, в който се консумира", допълва още лекарят.

"За закуска: Както може да очаквате, хлябът може да бъде чудесна опция за първо хранене. Точно както за вечеря, изберете пълнозърнест вариант с постни съставки, протеини, въглехидрати и плодове с високо съдържание на фибри", допълва д-р Сюракшина.

Преди тренировка: Ако имате нужда от енергия за дълъг период от време, пълнозърнестият хляб е добър вариант. Тъй като избягва изблици на енергия, които свършват твърде бързо, той гарантира точно това, от което се нуждаете за високоинтензивни тренировки.

След тренировка: Консумацията на въглехидрати след тренировка помага за попълване на загубената енергия и предотвратява умората и умората. От време на време въпросният въглехидрат може да бъде филия хляб, консумирана по традиционния начин.

Какво се случва, ако напълно откажете хляба - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес