Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мандарини - как влияят на кръвната захар и могат ли да се ядат от диабетици

21 октомври 2024, 21:17 часа

Мандарините са полезни за хора с диабет, защото имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават много нивата на кръвната захар. Те имат много фибри, които помагат за контролиране на кръвната захар и храносмилането. Мандарините също съдържат витамин С, фолат и калий, които са важни за здравето и управлението на диабета.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Специален антиоксидант в мандарините, наречен нобилетин, може да помогне за контролиране на кръвната захар, особено при диабет тип 2. Яденето на цели мандарини, вместо да пиете сок от мандарини, и следенето на количеството, което ядете, може да помогне на хората с диабет да извлекат ползите от този плод.

Гликемичен индекс на мандарините

Мандарините имат гликемичен индекс около 43, което ги прави подходящи за хора с диабет.

От решаващо значение е да наблюдавате колко ядете и как тялото ви реагира, за да управлявате добре кръвната си захар.

Съдържание на фибри в мандарините

Мандарините имат 2 грама фибри на среден плод. Тези фибри помагат при храносмилането и контролират кръвната захар, полезни са при диабет. Фибрите също ви карат да се чувствате сити, помагат за контрол на теглото и поддържат здравето на червата.

За диабетици мандарините могат да стабилизират кръвната захар и да подобрят начина, по който тялото използва инсулин. Добавянето на мандарини към диета е полезно за управлението на диабета и цялостното здраве.

Витамини в мандарини

Мандарините са пълни с витамини, важни за здравето. Те съдържат:

Витамин C : 34,7 mg на 100 g, важен за имунната подкрепа и производството на колаген.

Витамин А : важен за здравето на очите и имунната система.

Яденето на мандарини помага за намаляване на възпалението, стреса и поддържа цялостното здраве, което е от полза за всички, включително тези с диабет.

Антиоксиданти в мандарините

Мандарините са полезни за хора с диабет, защото имат много антиоксиданти като нобилетин. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението и стреса, свързани с диабета. Те се борят с вредните молекули, карат инсулина да работи по-добре и могат да намалят риска от проблеми с диабета.

Нобилетинът в мандарините специално помага за контролиране на кръвната захар и предотвратява неправилната работа на инсулина. Яденето на мандарини добавя естествени антиоксиданти към диетата, помагайки за поддържане на здрави клетки и по-добро управление на диабета. Добавянето на мандарини към балансирана диета е умен ход за хората с диабет, предлагащ както вкус, така и ползи за здравето.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Влияние на сока от мандарина върху кръвната захар

Сокът от мандарина може да повиши кръвната захар, защото е сладък. Има по-висок гликемичен индекс от целите мандарини, което означава, че може да повлияе повече на кръвната захар. Яденето на мандарини е по-добро от пиенето на сок за контролиране на кръвната захар, защото плодът има фибри, но сокът не.

Хората с диабет трябва да проверяват кръвната си захар, след като пият сок от мандарина, за да видят как им се отразява. Изборът на цели мандарини пред сок помага за получаване на фибри и управление на кръвната захар поради по-малкото съдържание на захар в целия плод.

Контрол на порциите с мандарини

За хората с диабет яденето на мандарини се нуждае от внимателно наблюдение поради съдържанието на захар и въглехидрати. Мандарините имат около 9 g захар, 11 g въглехидрати, 47 калории, 1,6 g фибри и много малко протеини. Добри са за лека закуска, но трябва да се консумират умерено.

Мандарините са с относително ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с други видове плодове. Но поради техния размер, често е лесно да преядете. Ако ядете мандарини самостоятелно, дръжте порцията си от около една до две максимум , особено ако следите приема на въглехидрати.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес