Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнезий или калций: Кое е най-доброто решение за здрави кости

17 юли 2024, 10:42 часа

Натрупването на калций и нивата на лошия холестерол са две от основните причини за сърдечен удар. Калцият несъмнено е един от най-важните минерали за здравето на костите, но по всичко личи, че магнезият е най-важният съюзник за формирането на силни кости през юношеството.

Още: Ако сте над 65 години, избягвайте този вид сирене

Това са изводите от ново проучване на Академичната асоциация на педиатрите в Европа. Тези констатации намаляват значението на различните калциеви добавки. за които се смяташе, че са полезни за силните кости и зъби.

Наистина ли тези добавки са толкова успешни, колкото изглеждат

Експертите са установили, че натрупването на калций и нивото на лошия холестерол са две от основните причини за настъпване на сърдечен удар.

Едно скорошно проучване обаче показа, че калцият от хранителни източници оказва по-добро въздействие върху здравето на костите (особено при жени в постменопауза), отколкото калцият от хранителни добавки.

Най-добрият източник на калций

Експертите обясняват, че храната остава най-добрият източник на калций. Според тях хората, които си набавят препоръчителното количество калций от храната, не се нуждаят от допълнителни добавки.

Те заявяват, че докато нуждата от добавки с витамин D е голяма, приемането на големи количества калциеви добавки увеличава риска от камъни в бъбреците и други здравословни проблеми. Приемането на този микроелемент няма същия ефект като калция от храната.

В днешно време потребителите се сблъскват с раздутите митове на млекопреработвателната промишленост, според които консумацията на пастьоризирани продукти като мляко или сирене увеличава нивата на калций.

Това обаче се оказва частично вярно, тъй като при процеса на пречистване се създава калциев карбонат, който не може да навлезе в клетките без наличието на свързващ агент. Вследствие на това организмът усвоява усилено калция и го доставя на костите, тъканите и кръвта. Това води до остеопороза, най-често срещаното заболяване на костите.

От друга страна, гореспоменатите проучвания потвърждават, че приемът и усвояването на магнезий от младите хора всъщност е от съществено значение за костната плътност.

Значението на дозите магнезий за организма

От данните става ясно, че дозите магнезий, приемани от хранителни източници, са важни за увеличаване на костните минерали при децата. Последните се нуждаят от много хранителни вещества, за да имат здрави кости и магнезият е едно от тях.

Калцият също е важен, но децата и юношите, които получават ниски дози от този минерал, се нуждаят повече от магнезий.

Разбира се, специалистите препоръчват на родителите да дават на децата си храни, богати на калций, за да им помогнат да създадат силни кости, но от друга страна, те трябва да гарантират и постоянни и достатъчни дози магнезий. Този минерал има съществена роля за храносмилането и усвояването на калция от организма и за качеството на костите.

Препоръчителната дневна доза магнезий е 350-400 мг, но организмът може да се нуждае от два пъти повече, за да функционира оптимално. За по-добри резултати приемайте магнезий в малки количества през деня.

Още: Лекар: Това е единственото нещо, което никога не трябва да правите, ако имате болки в ставите

Най-богатите източници на магнезий са храните, затова не забравяйте да консумирате повече зелени зеленчуци, спанак, авокадо, смокини, тиквени семки, черен боб, орехи, банани и какао.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес