Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лимфа - каква е нейната функция в организма ни

13 февруари 2024, 23:21 часа
Реклама

Лимфната система, която се състои от лимфни съдове, лимфни възли и лимфни органи, е ключов елемент в циркулаторната система на човешкия организъм. Тя изпълнява редица функции, които не само подпомагат възстановяването и поддържането на баланса в тълковната течност, но и участват в защитата на организма от външни заплахи.

Разберете дали ЛИМФНАТА ви система работи добре

Лимфната течност

Лимфата, често наричана лимфна течност, е тъканна течност, която се движи по лимфните съдове. Тя включва вода, електролити, урея, белтъци и глюкоза. От особено значение е фактът, че лимфата, образувана в черния дроб, е богата на белтъци. Това е отличителна черта в сравнение с лимфата, образувана в кожата, където концентрацията на белтъци е значително по-ниска.

бактерии

Функции на лимфната течност

Главната функция на лимфната течност е свързана със защитата на организма. Тя осигурява контрол върху концентрацията на протеини в екстрацелуларната течност и нейния обем. При нарушена лимфна циркулация, увеличаването на протеините в тъканите може да доведе до образуването на отоци.

Тези 7 симптома издават, че лимфата ви е задръстена с токсини

Лимфата играе ключова роля и в транспортирането на липиди, резорбирани от храносмилателния тракт. Това включва хиломикрони - комплекси, които се формират в ентероцитите и се транспортират чрез лимфните съдове преди да влязат в кръвта.

Лимфните възли

Лимфните възли са ключови за филтрирането и разрушаването на частици с по-големи размери, като бактерии, вируси или части от клетки. Те играят важна роля в имунната защита на организма. Лимфоцитите, които циркулират в лимфата, са бели кръвни клетки, способни да разпознават и атакуват потенциални заплахи.

Кой е най-малкият орган в човешкото тяло?

Лимфата е невидим, но важен играч в опазването на здравето на нашия организъм. Нейната функция не е само във възстановяването на тъканите, но и в защитата срещу болести, които я прави ключов елемент от нашата циркулаторна система. 

Важно: Този материал е с информативна цел и не замества професионална консултация с лекар. Винаги се консултирайте със здравния си специалист, преди да предприемете каквито и да било лечебни мерки.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес