Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Зелените банани са най-полезни при това заболяване

18 юли 2024, 15:33 часа

Много хора избягват покупката на банани, които не са узрели добре и предпочитат такива, които са с жълт цвят на кората, защото са по-сладки.

За кого са най-полезни зелените банани?

Д-р Павел Исанбаев споделя, че зелените банани са най-полезни за хората с едно заболяване. Неузрелите зелени банани подобряват чувствителността на клетките към инсулин.

Досега сте яли бананите грешно - 7 правила, които трябва да знаете

Бананите могат да се консумират както не напълно узрели, така и презрели. Но ако имате проблеми с високи нива на кръвната захар или диабет, трябва да се даде предпочитание на зелените плодове. Тези банани имат по-дебела кожа и плът, както и по-малко сладък вкус. Според д-р Павел Исинбаев такива зелени банани са идеален продукт за диабетици.

„Неузрелите банани съдържат много устойчиво нишесте. Повече от това нишесте означава по-малко захар. Зелените банани са идеални за хора с високи нива на кръвната захар и диабет“, каза специалистът.

Доктор Исинбаев обяснява, че резистентното (не напълно смилаемо) нишесте подобрява инсулиновата чувствителност, в резултат на което тялото по-ефективно се справя с повишаването на кръвната глюкоза след хранене. Освен това този вид нишесте има благоприятен ефект върху червата, като действа като пребиотик, който служи като храна за добрите бактерии, обитаващи чревната флора. Използването му е свързано с намален риск от рак на червата, подчерта експертът.

Хората, които нямат диабет, могат да редуват консумацията на зелени и зрели банани, които също имат полезни свойства. Дори и презрелите банани могат да бъдат полезни за организма, тъй като в тази форма се превръщат в богат източник на антиоксиданти. Но не забравяйте: презрелите плодове са наситени със захар, трябва да ги ядете правилно - умерено, а не на празен стомах.

Други ползи от бананите

Зрелите плодове съдържат 7-12 mg витамин С, а дневна нужда от него е 75 mg. Ако консумирате няколко банана дневно, това напълно ще възстанови дневната нужда на организма от витамини.

Бананите съдържат и калий. Този елемент поддържа водно-солевия баланс и участва в процеса на свиване на мускулите. Желязото, което също се намира в плодовете, е необходимо за преноса на кислород в клетките, то е съставна част на хемоглобина и някои ензими.

Бананите също съдържат натрий. Необходим е в организма за гладкото функциониране на мускулната система и за поддържане на киселинно-алкалния баланс.

Бананите съдържат магнезий, който е необходим на организма за ензимни реакции, синтез на протеини, функциониране на нервната система, понижаване на нивата на холестерола и функциониране на сърдечния мускул.

Лекар: Бананите обострят тези заболявания

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес