Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всеки трябва да яде тази риба, здравен съвет за деня, 11 септември

11 септември 2024, 10:58 часа

Общоприето е, че най-здравословната риба е червената, но херингата съдържа не по-малко полезни хранителни вещества, според руския диетолог д-р Елена Соломатина.

Ползи от херингата

Тази риба е отличен източник на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, протеини и витамини, отбелязват експертите.

"Този продукт се препоръчва за консумация от всички хора, но трябва да се прави с повишено внимание поради високото съдържание на сол. Например, тези, които имат бъбречно заболяване, могат да ядат около 2-3 парчета херинга на ден. Същата норма трябва да се спазва и при хора, страдащи от високо кръвно налягане", казва диетологът.

Учени: Яжте повече от тази риба и по-малко сьомга 

Експертът отбелязва, че консервираната херинга е най-здравословна, защото запазва всичките си хранителни компоненти. Препоръчително е да ядете тази риба с картофи или хляб. Не трябва да комбинирате и трите продукта наведнъж, тъй като хлябът и картофите съдържат много въглехидрати.

Замразената херинга също съдържа доста хранителни вещества. Такава риба може да се пече, вари, маринова или пържи, допълва специалистът.

Херингата е един от най-добрите хранителни източници на витамин D. Телата ни произвеждат този витамин на слънце, но през зимата той често е в дефицит. Витамин D е важен не само за здрави зъби и кости. Дефицитът му може да бъде фактор за много заболявания, като множествена склероза и диабет.

Както атлантическата, така и тихоокеанската херинга са отлични източници на омега-3 мастни киселини EPA и DHA. EPA е ейкозапентаенова киселина, а DHA е докозахексаенова киселина. Тези киселини помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и поддържат правилната мозъчна функция. Те също така са ефективни при намаляване на възпалителни състояния като болестта на Крон и артрит.

Учени от Обединеното кралство също казват, че тези мастни киселини имат невропротективни свойства, тоест помагат за поддържането на здравето на нашия мозък. Други проучвания от Япония показват, че EPA и DHA помагат за намаляване на риска от деменция и имат положителен ефект върху настроението.

Омега-3 в херингата също помага за намаляване на възпалението в тялото. Европейската диета често съдържа твърде много противовъзпалителни омега-6 мазнини, които се намират в храни като: маргарин, майонеза, пилешко и пуешко месо, орехи.

Важно е тялото непрекъснато да балансира високите нива на прием на омега-6 с хранителни добавки с омега-3 мастни киселини.

Сто грама атлантическа херинга може да съдържа 4 до 5 дневни порции витамин B12. Това хранително вещество помага на човек да поддържа здрави кръвни и нервни клетки в цялото тяло. Той също така помага за създаването на ДНК и генетичен материал във всички ваши клетки. Витамин B12 също помага за предотвратяване на мегалобластна анемия, състояние на кръвта, което прави хората уморени и слаби.

Какво липсва на тялото, ако много ви се яде риба

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес