Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: В тази храна има повече холестерол от свинското месо

17 септември 2024, 15:37 часа

Общоприето е, че тлъстото месо е един от основните източници на холестерол, който човек може да получи от храната. Това включва също олио и дресинги за салати. Според д-р Сергей Вялов, кандидат на медицинските науки, гастроентеролог, хепатолог, в действителност ситуацията е различна. Например, растително масло изобщо няма холестерол, но в маслото, в което се пържи храната, има доста от него.

Храната, в която има повече холестерол от месото

"В борбата с холестерола „само самият човек може да спечели или загуби. В случая здравето на черния дроб, кръвоносните съдове и сърцето е заложено на карта. Именно поради тази причина подобна грешка може да бъде фатална", споделя гастроентерологът.

Каква е връзката между възпалението и холестерола?

"Погрешно е схващането, че рибата не съдържа холестерол, подчерта лекарят. Освен това в някои рибни ястия има дори повече от него, отколкото в свинското. Например последният съдържа 110 мг холестерол на 100 грама. За сравнение: в щука има същото количество холестерол, а в сардините - вече 140 mg на 100 грама. Хайверът има 370 мг. Оказва се, че съдържанието на холестерол „в месото и рибата е приблизително еднакво", казва лекарят.

"И понякога той дори се съдържа в по-големи количества в рибата. Тя съдържа по-малко наситени мазнини в сравнение с бялото и червеното месо", уточнява лекарят и добавя, че ситуацията с холестерола е различна и трябва да го вземете предвид, когато планирате диетата си.

Често само спазването на диета е достатъчно, за да се нормализират нивата на лошия холестерол.

Холестеролът има два основни източника: синтез от нашето тяло, главно в черния дроб и червата, и прием от храната. Храната съставлява около 20-30% от общия холестерол. Следователно, като коригираме храненето и диетата си, можем частично да намалим нивото му. Например, намаляването на приема на наситени мазнини може да намали нивата на LDL с 8-10%.

Лекарят дава и някои препоръки за диета при високи холестеролни нива:

  • Опитайте се да ограничите приема на тлъсти червени меса и преработени меса (колбаси, колбаси, шунка), вместо това изберете пуешко или пиле без кожа и растителни протеини (ядки, боб, зърнени храни).
  • Изберете нискомаслени или нискомаслени млечни продукти (мляко, кефир, сирене, кисело мляко, извара) вместо твърдите масла (масло, гхи, палмово, кокосово, свинска мас).
  • Избягвайте да ядете храни, съдържащи трансмазнини, като пържени картофи и печени продукти (понички, торти, бисквити).
  • Увеличете приема в диетата си на пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена - те са отличен източник на фитостероли и могат да намалят LDL с 6-15%.
  • Намаляването на количеството добавена захар (бонбони, печива, сладки напитки) в диетата може да намали нивата на триглицеридите с 10-25% от изходното ниво.
  • Увеличаването на приема на разтворими диетични фибри също намалява LDL. Техни източници са: горски плодове, зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни.

"Един яйчен жълтък съдържа около 200 мг холестерол, затова има мнение, че те трябва да бъдат напълно изключени. Но яйцата са и отличен източник на други важни хранителни вещества (витамин D, B12, каротеноиди, селен, холин, протеини). Понастоящем няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че консумацията на яйца трябва да бъде ограничена до определено количество на седмица. Вместо това трябва да се съсредоточите върху създаването на балансирана диета като цяло. Например, ако ядете и обичате яйца за закуска, можете да промените метода на приготвянето им на по-щадящ, да замените маслото с растително масло или да запържите в тиган с незалепващо покритие, да добавите билки, гъби, зеленчуци вместо колбаси , и заменете белия хляб с пълнозърнест", съветва лекарят.

Лекар: Това е най-добрата закуска при висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес