Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този зеленчук контролира захарта и прибира корема

21 февруари 2024, 12:28 часа

Един евтин зеленчук, който много от нас пренебрегват, има куп ползи за здравето - той не само контролира нивата на кръвната захар, но и помага за прибирането на корема. Руският лекар и диетолог д-р Елена Сюракшина споделя, че това е гулията, известна още като земна ябълка или йерусалимски артишок.

Ползи от зеленчука

Той е богат на витамини от група В, включително фолиева киселина, а също така съдържа витамин С, за който е известно, че не само бори настинките, но и действа като средство за стимулиране на имунитета. Този кореноплод също съдържа калий, който контролира водния и електролитния баланс на тялото.

Лекар: Тези ястия свалят кръвната захар и са най-добрите за кръвоносните съдове

Зеленчукът съдържа желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, селен, натрий и хром. Ерусалимският артишок е богат на витамини от група В, а именно витамини В1, В2, В4 и В5. Също така съдържа витамин Е и малко количество витамин А.

Благодарение на високото съдържание на фибри и инулин, гулията не предизвиква внезапни скокове в нивата на кръвната захар при смилане. Тя е сред храните, които задължително трябва да присъстват в диетата на тези, диагностицирани с диабет.

Благодарение на редовната консумация на този зеленчук, броят на бифидобактериите в червата се увеличава, което помага за потискане на патогенната микрофлора и справяне с подутия корем. Зеленчукът съдържа голямо количество пектин, водоразтворими фибри. Честата консумация на ерусалимски артишок в умерени количества има положителен ефект върху чревната подвижност и също така насърчава навременното изхождане, като по този начин предотвратява запека. Както е известно, липсата на фибри в ежедневната диета значително увеличава риска от развитие на стомашно-чревни заболявания.

Гулията може да бъде от полза за хора, страдащи от такова доста често срещано стомашно-чревно заболяване като жлъчна дискинезия. Инулинът, който е част от нейния състав, има леко холеретично свойство, което може да помогне при нарушаване на изтичането на жлъчката от черния дроб през жлъчните пътища.

"Зеленчукът съдържа бавни въглехидрати и фибри, за които е известно, че засищат добре тялото. Този продукт ще ви помогне да се отървете от няколко излишни килограма без вреда за вашето здраве. Високото съдържание на диетични фибри ще осигури бързо засищане и ще предотврати преяждането. В допълнение, зеленчукът съдържа аминокиселина, наречена триптофан. Може да помогне за увеличаване на мускулната маса, като същевременно намалява телесните мазнини", казва специалистът.

Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес