Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този трик ще ви помогне да заспите за 2 минути и да имате здрав сън през нощта

22 октомври 2024, 13:44 часа

Един лесен за изпълнение метод ще ви помогне да заспите в рамките на две минути и да имате непрекъснат сън до 10 часа.

Как да заспим за две минути и да спим поне 10 часа?

Експертът по съня д-р Адел Ул-Хая разкри процедура, която ще ви помогне да заспите в рамките на две минути и да имате непрекъснат сън до 10 часа наведнъж.

Д-р Адел споделя няколко тайни за добър нощен сън и какво използва самият той, за да заспи за около 100 секунди.

Лекар: Спрете да ги ядете вечер, това са най-лошите храни за съня, здравен съвет за деня, 17 октомври 

„Винаги се опитвам да спортувам по един час на ден, това може да бъде всичко – от ходене до ходене на фитнес. Тези упражнения не трябва да са сложни и трудни за изпълнение“, казва експертът. 

„Въпреки това никога не тренирам интензивно след 18 часа, тъй като проучванията показват, че това може да повлияе негативно на съня. За мен упражненията рано сутрин ми позволяват да изпълнявам ежедневната си рутина, без да се чувствам уморен. Когато си легна, мога да заспя за по-малко от две минути“, добавя специалистът.

"Трябва да сте наясно, че яденето на пикантни храни преди лягане може да увеличи вероятността от киселини и лошо храносмилане, а храни като червения пипер могат да повишат телесната ви температура, което затруднява съня. В същото време се опитайте да ядете храни като бадеми, пуешко, киви, сьомга, скумрия и бял ориз през целия ден, които ще ви дадат жизненоважните хранителни вещества, от които се нуждаете за здрав и пълноценен сън", казва специалистът.

Д-р Адел споделя, че никога не използва джаджи в спалнята, това е табу. Освен това създава комфортна температура в помещението, предназначено за сън - това е приблизително 16,5°C, тъй като е по-лесно да заспите в по-студена стая.

Експертът също така препоръча да имате редовен дневен режим - опитайте се да тренирате тялото си да заспива и да се събужда по едно и също време, сънят ви ще се подобри.

"Много хора свикват с липсата на сън и престават да забелязват, че ефективността им намалява и им липсва енергия. Последиците от хроничната липса на сън върху тялото могат да бъдат много сериозни. Например, тези, които систематично спят 6 часа или по-малко, имат няколко пъти повишен риск от инфаркт. Освен това се нарушава метаболизмът на глюкозата и се увеличава рискът от диабет и затлъстяване. При липса на сън човек изяжда 300 калории повече дневно, отколкото при пълноценен нощен сън - в течение на една година това осигурява увеличение с повече от 70 000 допълнителни калории", казва експертът.

Какво се случва с тялото, ако спите по 7 часа на нощ?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес