Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този симптом с краката издава висока кръвна захар и проблеми със сърцето

17 юли 2024, 14:43 часа

Доктор Алмаз Рахимов споделя, че един симптом с краката може да издава различни патологии, включително сърдечни проблеми и твърде висока кръвна захар.

Симптомът с краката, която издава висока кръвна захар и проблеми със сърцето 

Много хора забелязват, че краката им се подуват през лятото. Такова подуване в края на деня може да се появи поради голямо натоварване (прекалено много вървене) или, обратно, бездействие и заседнала работа. Освен това през лятото, поради разширяването на кръвоносните съдове от топлината, кръвообращението отслабва или тялото може да получи твърде много вода - всичко това също влияе върху появата на отоци.

Вода с краставица - как влияе на кръвната захар

Урологът д-р Рахимов отбелязва, че подуването на краката може да показва и скрити патологии, например сърдечна недостатъчност и висока захар.

Как да разберете, че подуването на краката се дължи на проблеми със сърцето?

Лекарят споделя, че това може да се разбере по:

  • Чувството за тежки и подути крака;
  • При натискане на пръст върху подутата част на крака, върху нея остава вдлъбнатина за дълго време;
  • Чувство на дискомфорт поради компресията на краката от чорапи, клинове и тесни панталони;
  • Затруднено сгъване на краката и пръстите на краката.

Като други възможни причини за подуване на краката доктор Рахимов посочи разширени вени, бъбречна и чернодробна недостатъчност, хипотиреоидизъм и интоксикация на организма.

Лекарят добавя, че честа причина за подуване е липсата на вода и дехидратацията. Хората със склонност към отоци обикновено се страхуват от консумацията на прекалено много вода, но трябва да се помни, че рискът от отоци се увеличава еднакво както от излишъка, така и от липсата на консумирана вода.

Подуването на краката е един от симптомите на много заболявания и състояния. Най-често срещаните сред тях са:

  • Сърдечен оток - причинява се от заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система. Един признак на сърдечна недостатъчност е, когато сърцето се затруднява с изпомпването на кръвта от долните крайници към горната част на тялото. В този случай се появява задух и синкава кожа.
  • Намаляване на екскреторната функция на бъбреците - такова подуване е по-изразено сутрин и практически изчезва вечер.
  • Венозни и лимфни отоци - отокът се причинява от запушване на вените, тромбоза, разширени вени и нарушен лимфен поток в краката. При тези заболявания отокът не е много силен и по-често е изразен едностранно и не е симетричен. Венозният оток е лек, локализиран предимно в глезените и долната трета на крака. Лимфният оток е разпределен по ходилото и в долната част на крака.
  • Мембранен оток - причинява се поради повишена пропускливост на капилярните мембрани. Най-често се наблюдава по време на възпаление.
  • Ендокринни смущения - краката на жените се подуват през втората половина на цикъла, както и при дисфункция на щитовидната жлеза.

Кои сладки храни не качват кръвната захар?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес