Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-важният навик за здравето на черния ви дроб

11 юли 2024, 08:58 часа

Когато става въпрос за цялостното здраве, сърцето и мозъкът може да се смятат за най-важните органи, които трябва да се защитават с напредването на възрастта. Може би не се замисляте редовно за черния си дроб и неговото здраве, но както се оказва, здравето на черния дроб наистина е изключително важно с напредването на възрастта.

Още: Тази диета за ускоряване на метаболизма превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини

Освен това здравето на черния дроб (или липсата на такова) е нещо, което засяга повече хора, отколкото си мислите. За да разберете как да поддържате черния си дроб в отлична форма, прочетете експертни съвети от хепатолог.

Защо здравето на черния дроб е толкова важно?

"Черният дроб е много важен орган, който изпълнява няколко критични функции, а чернодробните заболявания често са недостатъчно диагностицирани", казва д-р Судха Кодали, доктор по медицина, хепатолог, Houston Methodist Hospital. Пациентите могат да се появят с напреднало чернодробно заболяване, а когато това се случи, възможностите за лечение са ограничени.

"Няколко състояния, които засягат здравето на черния дроб, имат опции за медикаментозно лечение, следователно ранната диагноза е от ключово значение", казва д-р Кодали.

Какви са някои от последиците от нездравия черен дроб?

Няколко фактора могат да доведат до заболяване на черния дроб и те включват инфекции, мазнини и имунни проблеми. Д-р Кодали казва, че в дългосрочен план всяко чернодробно заболяване, независимо от това какво състояние причинява увреждането, води до т.нар. цироза, при която някога здравият черен дроб се запълва и измества от тъкан с белези.

"Цирозата увеличава риска от рак на черния дроб", казва д-р Кодали. "Могат да възникнат и други вторични усложнения, свързани с невъзможността на черния дроб да изпълнява няколко важни функции, които водят до хоспитализации, засягат качеството на живот и често се налага трансплантация на черен дроб."

Най-важното нещо, което можете да направите за здравето на черния си дроб

Най-важното нещо, което можете да направите за здравето на черния си дроб, е да се храните с добре балансирана диета, богата на антиоксиданти, както и на всички важни витамини и минерали.

"Диетата, която е добре проучена и за която е доказано, че носи най-голяма полза, е средиземноморската диета", казва д-р Кодали. "Това подчертава идеята за включване на разнообразни зеленчуци, които осигуряват фибри и антиоксиданти, риба, ядки, които предлагат омега мастни киселини и други минерали и витамини, както и умерено количество протеини и въглехидрати."

Други начини на хранене за подобряване на здравето на черния дроб

Както беше обсъдено, всички витамини, които са полезни за организма, могат да бъдат от пряка полза за здравето на черния дроб, а д-р Кодали казва, че това може да включва комбинация от витамини, получени от храни и хранителни добавки.

"Както беше споменато, добре балансираната диета, а не витамините и добавките, трябва да бъде в центъра на вниманието, но витамин Е е полезен за подобряване на съдържанието на мазнини и възпалението в черния дроб", казва д-р Кодали. "Има и някои проучвания, които показват, че ниски нива на витамин D могат да се наблюдават при пациенти с мастен черен дроб, но се нуждаем от повече проучвания, за да потвърдим дали добавките с витамин D имат някаква истинска полза за предотвратяване или обръщане на мастния черен дроб."

Допълнителни начини за подобряване на здравето на черния дроб

Д-р Кодали обяснява, че омазняването на черния дроб е една от водещите причини за чернодробни заболявания, която е второстепенна спрямо медицинските рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол и триглицериди, които трябва да бъдат добре контролирани.

"Повишеното тегло и приемът на алкохол също са основни рискови фактори", казва тя. "Ето защо, в допълнение към наблюдението на Вашия личен лекар за управление на медицинските рискови фактори, е важно да се съсредоточите върху добре балансирана диета и физически упражнения - да се опитвате да поддържате здравословно тегло."

Д-р Кодали добавя, че е най-добре да се избягват билки и ненужни добавки, които могат да навредят на черния дроб. Отказването от тютюнопушене също може да подобри здравето на черния дроб, а адекватният сън може да окаже положително въздействие.

Също така е важно да посещавате редовно лекаря си като превантивна мярка.

Д-р Кодали казва: "Познаването на профила на рисковите фактори, преглеждането и изследването са важни превантивни стратегии, които са необходими. Инфекции като хепатит В и С също могат да доведат до проблеми с черния дроб. Небезопасните сексуални практики, споделянето на игли и непочистените игли за татуировки са някои от начините за заразяване с тези инфекции. Умереното консумиране на алкохол, предотвратяването на затлъстяването и отслабването чрез промяна на хранителния режим и включването на редовни физически упражнения са други стратегии за предотвратяване на чернодробни заболявания."

Още: Спазвайте тези съвети, за да се предпазите от сърдечни проблеми през горещите дни

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес