Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола

18 септември 2024, 12:23 часа

Една достъпна храна всъщност е най-полезна не само за дебелото черво, но и за регулиране нивата на кръвната захар и холестерола.

"Бобовите растения понякога могат да причинят газове, но не позволявайте това да ви попречи да ги включите в диетата си. Това е така, защото тези продукти съдържат много хранителни вещества", съобщава д-р Мопелола Адейемо, клиничен диетолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Лекар: Това са най-добрите храни за здравето на дебелото черво

Експертът отбелязва, че бобовите растения са уникални храни. Те са източник на протеини, а също така съдържат сложни въглехидрати. Освен това, според хранителните насоки на Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), бобът също се счита за зеленчук.

Ползи от боба 

"За щастие, не е нужно да ядете много боб, за да извлечете ползите от него. Едно от най-добрите му свойства е високото съдържание на фибри. Само половин чаша черен боб ще ви осигури 8 грама фибри, което е около 25% от дневната стойност", казва специалистът.

Фасулът е отличен източник на растителни протеини. Освен това съдържа много други важни хранителни вещества. Това са калий, мед, желязо, магнезий, фолиева киселина, витамин В6.

Според лекаря високото съдържание на фибри в бобовите растения помага за понижаване на нивата на кръвната захар, контролира теглото, предотвратява запека и предпазва от рак на дебелото черво. Проучванията показват, че тези, които редовно ядат боб, имат по-ниско телесно тегло и по-малка обиколка на талията от тези, които не ядат тази храна.

Бобът съдържа комплекс от витамини (A, B, E, K, PP, C), широка гама от микроелементи (натрий, йод, цинк, калий, фосфор и други), полезни киселини (лимонена), фибри и др. Съответно бобът, чието калорично съдържание е около 300 Kcal, е незаменим хранителен продукт, тъй като има положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи и системи, подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата.

Бобовите растения се считат за една от най-здравословните храни. Калоричното съдържание на този продукт зависи не само от сорта, но и от процеса на готвене. Например, вареният или задушен боб съдържа много по-малко калории от този, който е пържен в олио или с добавка на месни продукти. Високото съдържание на фибри е друго предимство на червения боб, чието съдържание на калории практически не се различава от белия боб. И процесът на готвене не е по-различен. Червеният боб например е по-месест, а белият боб, който е нискокалоричен, има по-мек и деликатен вкус, сварява се по-бързо и не покафенява водата.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че съдържащият се протеин се усвоява почти напълно от тялото, поради което малко количество от ястието допълва дневната нужда на тялото от това вещество. Съдържащата се в боба сяра ефективно подпомага възстановителните процеси при чревни инфекции, кожни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища и др. Желязото е част от кръвта и е необходимо за обогатяването й с кислород и подобряване на имунната защита на организма.

Лекари: Това са най-вредните храни за дебелото черво 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес