Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези подправки могат да удължат живота с 10 години, ако ги ядете всеки ден

09 октомври 2024, 13:56 часа

Известният руски лекар хомеопат Валерий Литвинов назова подправките, които могат да помогнат на човек не само да подобри здравето си, но и да удължи живота средно с 5-10 години. Според експерта, хората трябва редовно да добавят куркума, канела и градински чай към храната и напитките, които консумират.

Подправките, които удължават живота 

„И така, куркумата забавя развитието на онкологични заболявания, противодейства на процеса на окисляване на клетките на тялото и следователно удължава живота. Преди известно време немски учени проведоха експеримент, по време на който се оказа, че при хора, които ежедневно добавят куркума към храната си, броят на предраковите клетки веднага намалява с 40 процента“, казв д-р Валерий Литвинов.

Пийте кафето с тези подправки, те свалят холестерола и подмладяват тялото 

Канелата също е супер здравословна подправка, споделя експертът. Тази подправка, по-специално, намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет, а също така ускорява лечението на възпалителни процеси в тялото и забавя разпространението на раковите клетки.

„Освен това канелата се препоръчва да се добавя към печива и напитки за намаляване на главоболието, потискане на неконтролируемия апетит и подобряване на работата на ендокринната система“, отбелязва експертът.

В допълнение, лекарят отбеляза, че градинският чай ще помогне на човек да се бори не само с болести на гърлото, но когато се консумира ежедневно (например като част от напитките), ще намали риска от развитие на рак на дихателните пътища, болест на Алцхаймер, гастрит, атеросклероза и други заболявания.

„Градинският чай също така помага на учениците и студентите да подобрят мозъчната дейност и следователно да учат продуктивността. И най-важното, както установиха учените, градинският чай помага за подмладяване на тялото, което означава, че шансът да познавате ваши правнуци се увеличава значително“, споделя лекарят.

По отношение на градинския чай, той има тонизиращо действие, подобрява храносмилането, помага при метеоризъм, коремни спазми и киселини. Това действие се дължи отчасти на флавоноидите и есенциите, съдържащи се в листата. Салвията е включена в много лекарствени препарати за нормализиране на храносмилането, премахване на подуването и подобряване на апетита.

Антисептичните, бактерицидни и успокояващи ефекти на градинския чай могат да се използват и външно за лечение на възпаление на устата или гърлото. Две проучвания , проведени през 2006 и 2009 г., показват добра ефективност на спрея от градински чай за облекчаване на болката при фарингит и остро възпалено гърло.

Европейската агенция по лекарствата EMA и Европейската научна координация по билколечение признават употребата на градински чай за лечение на възпаление на лигавицата на носа и гърлото (външна употреба) и венците. По-специално, изплакване на гърлото и устата с инфузия от билки се препоръчва при гингивит и фарингит.

Доказано: Тези 3 подправки свалят захарта и холестерола 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес