Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези ястия свалят кръвната захар и са най-добрите за кръвоносните съдове

13 февруари 2024, 18:20 часа
Реклама

Руският лекар д-р Зухра Павлова споделя кои са най-добрите храни за сваляне на кръвната захар, както и за подобряване здравето на кръвоносните съдове. Експвртът посочва, че това са ястията, в чийто състав влизат бобовите растения - грах, леща, боб, соя, нахут. Те съдържат протеин, който се усвоява добре - в сравнение с този от други източници. Нивата на протеин могат да се повишат допълнително чрез комбиниране на боб или леща с месни продукти.

Бобови храни, които са полезни за кръвоносните съове и свалят кръвната захар

Бобовите култури помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, твърди експертът. Двете основни характеристики на такива продукти са ниско съдържание на мазнини и липса на холестерол. Освен това варивата са с ниско съдържание на натрий, което е важно за риска от развитие на хипертония.

Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

Фасулът, грахът и лещата често се споменават сред храните с най-високо съдържание на фибри. Причината за това е, че в състава им влизат достатъчно фибри, които се усвояват по правилния начин. Това е особено ценно за храносмилателната система, кръвоносните съдове и сърцето.

Друг аргумент в полза на бобовите растения е техният нисък гликемичен индекс.

„Помагат за стабилизиране на кръвната захар и нивата на инсулин, така че са подходящи за диабетици“, казва експертът.

Позовавайки се на проучвания, д-р Зухра Павлова споделя, че бобът помага за понижаване на нивата на захарта при пациенти с диабет в рамките на няколко минути. Освен това има доказателства, че той и другите печива, направени от брашно от бобови растения – нахут, боб и леща – намаляват риска от диабет.

“За консумация бобовите култури имат и едно „но“. Важно е да запомните, че такива храни не се препоръчват при стомашно-чревни заболявания и подагра. Има доказателства, че консумацията на боб, варива, ядки и семена помага в борбата с наднорменото тегло. Добри източници на фибри: пълнозърнести храни, зеленчуци без скорбяла, боб, бобови растения, ядки и семена“, отбеляза ендокринологът д-р Зухра Павлова.

“Фибрите по принцип ви помагат да останете сити по-дълго и намаляват възпалението. Те са свързани с наддаване на тегло”, казва експертът. Според лекаря бобът може да бъде както гарнитура (по-здравословна алтернатива на паста, ориз и картофи), така и самостоятелно ястие.

Лекар: Яжте този плод след хранене, сваля захарта и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес