Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни влияят най-зле на мозъка

14 октомври 2024, 19:26 часа

Мозъкът е много чувствителен към възпаление, което може да наруши нормалното му функциониране и да допринесе за различни психични разстройства и когнитивен спад. Някои храни, особено тези, богати на рафинирани захари, нездравословни мазнини и изкуствени добавки, могат да причинят възпаление в тялото. Това хронично възпаление може да доведе до оксидативен стрес и да увреди мозъчните клетки, да наруши когнитивните способности и да увеличи риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Неврологът Робърт Лав споделя три възпалителни храни, които според него трябва да намалите, ако искате да защитите мозъка си. Той споделя, че рафинираната захар, маслата от семена и яйчните белтъци са тези, за които трябва да внимавате.

Най-вредните храни за мозъка

Д-р Лав заявява, че хранително-вкусовата промишленост е измислила начини да назовава захарта по различни начини на етикетите на храните, което затруднява разбирането колко всъщност от тази съставка консумираме.

Това са най-добрите храни за мозъка - запомнете ги 

„Преработената захар е абсолютно ужасна за вашия мозък. Първо, тя допринася за диабет тип 2, който е един от основните рискови фактори за болестта на Алцхаймер“, разкрива специалистът.

Той посочва, че маслата от семена са друга възпалителна съставка, която често се представя като безвредна от хранителната индустрия, но всъщност може да бъде вредна за здравето на мозъка. Вредни са фъстъчено масло, царевично масло, слънчогледово масло, шафраново масло, масло от рапица и повечето растителни масла.

Причината, поради която тези масла са лоши за здравето на мозъка, е, че са силно възпалителни. Възпалението е основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер и д-р Лав споделя, че консумацията на тези масла увеличава риска от почти всяко хронично заболяване, от сърдечни заболявания през диабет до много видове рак.

Експертът допълва, че белтъците на яйцата намаляват усвояването на биотин. Биотинът е важен за растежа на вашето тяло, а също така е важен за косата, кожата и ноктите. Така че, консумацията на яйчен белтък, въпреки че е богат на протеини, всъщност може да бъде вредно, защото инхибира абсорбцията на биотин.

Биотинът, известен още като витамин B7, основно поддържа мозъка, като допринася за цялостното неврологично здраве. Въпреки че биотинът е най-известен с ролята си в поддържането на здрави коса, кожа и нокти, той също играе ключова роля в различни метаболитни процеси, които могат да повлияят на мозъчната функция.

Един от начините, по които биотинът може да помогне на мозъчната функция е, че е необходим за синтеза на определени невротрансмитери, химикали, които предават сигнали между нервните клетки. Здравословните нива на невротрансмитери са ключови за регулирането на настроението, когнитивната функция и цялостното здраве на мозъка.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно прякото въздействие на биотина върху когнитивната функция и настроението, поддържането на адекватни нива на биотин поддържа цялостното здраве на мозъка, което може да допринесе за по-добро когнитивно представяне и стабилност на настроението, казва още специалистът.

Лекар: Този десерт подобряв здравето на червата и е полезен за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес