Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези евтини напитки удължават живота

19 юни 2024, 08:12 часа

Кафето в умерени количества може да има положителен ефект върху здравето, каза диетологът Михаил Гинзбург. Той посочва и други напитки, които съдействат за удължаване на живота.

Реклама

Напитки за дълголетие

Д-р Гинзбург подчертава, че какаото има антиоксидантни свойства, които забавят процеса на стареене. За хора със сърдечни заболявания той препоръчва зелен чай, който благодарение на полифенолите в състава си поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.

Кардиолог: Тези 5 храни удължават живота на жените

„Струва си да замените всички напитки с добавена захар, като сода, плодов сок и алкохол, с какао, чай, кафе или плодови напитки“, съветва диетологът.

Д-р Гинзбург също отбелязва ползите от билковите чайове с мента или маточина за укрепване на имунната система и поддържане на общия тонус на тялото. Плодовите напитки без захар, казва той, са отличен източник на витамини и могат да бъдат здравословна алтернатива на други напитки. 

„Много популярни напитки могат да бъдат вредни за тялото, ако се консумират редовно или в големи количества. Газираните напитки, енергийните напитки, сладките плодови сокове, алкохолът, подсладените чайове и кафета, спортните напитки, млечните шейкове и напитките с изкуствени подсладители могат да допринесат за развитието на различни заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания“, казва диетологът Игор Строков. 

Газираните напитки с високо съдържание на захар се считат за едни от най-вредните напитки. Една кутия сода може да съдържа до 10 чаени лъжички захар, което е повече от препоръчителната дневна доза. Високите нива на захар причиняват пикове в нивата на кръвната захар, което може да доведе до инсулинова резистентност и развитие на метаболитен синдром. 

Енергийните напитки съдържат високи дози кофеин, захар и други стимуланти като таурин и гуарана. Тези съставки могат да причинят повишено кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм и нервност.

„Хроничната консумация на енергийни напитки увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни аритмии и дори внезапен сърдечен арест.“ 

Млечните шейкове, особено тези, които се продават в заведенията за бързо хранене, са с високо съдържание на захар, мазнини и калории. Тези напитки могат да допринесат за бързо наддаване на тегло и високи нива на холестерол, което увеличава риска от сърдечни заболявания. Освен това, млечните шейкове често съдържат изкуствени аромати и добавки, които могат да бъдат нездравословни. 

Напитките с изкуствени подсладители, като диетична сода, често се разглеждат като по-здравословни алтернативи на обикновената сода. 

"Изследванията показват, че те могат да имат отрицателни ефекти върху здравето. Някои проучвания свързват изкуствените подсладители с метаболитни проблеми, наддаване на тегло и повишен риск от диабет тип 2", казва експертът.  

Лекар: 4 хранителни навика, които удължават живота

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес