Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 8 симптома издават опасни сърдечни заболявания

08 октомври 2024, 13:52 часа

Д-р Саманта Уайлд разказа как да разпознаем симптомите на сърдечни заболявания

Симптоми на сърдечни заболявания

Ако имате сърдечно заболяване, рискът от сърдечни удари, аритмии (неправилен сърдечен ритъм) и сърдечна недостатъчност се увеличава в горещо време. Колкото по-горещо е времето, толкова по-голям е рискът.

Лекарят посочва осем признака, които предупреждават за скрито сърдечно заболяване:

  • виене на свят: усещане, че всичко наоколо се върти;
  • изпотяване: усещането за прекомерно изпотяване, дори ако не спортувате;
  • болка в гърдите: усещане за притискане, притискане или тежест в гърдите, което може да се излъчва към врата, челюстта, рамото, горната част на гърба и надолу по ръцете;
  • умора: липса на енергия без видима причина;
  • задух: затруднено дишане;
  • промени в сърдечния ритъм: чувство, че сърцето бие по-бързо или по-бавно от обикновено;
  • гадене;
  • подуване на глезените или краката: може постепенно да се влоши през деня.

Това състояние увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет

"Ако забележите тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар", казва още специалистът.

Рискови фактори за развитието на сърдечни заболявания

Факторите, които не могат да бъдат променени, включват: пол, възраст, наследственост.

Възраст. След 65 години рискът от развитие на ССЗ нараства значително, но не еднакво за всички. При наличие на други рискови фактори вероятността от заболяването се увеличава с 65%, при липса на такива - само с 4%.

Пол Известно е, че мъжете страдат от исхемична болест на сърцето по-често и заболяването при тях се развива в по-млада възраст, отколкото при жените. Мъжкият пол е рисков фактор за ССЗ. Статистически доказано е, че артериите, които не са увредени от атеросклероза, се срещат само при 8% от мъжете (в сравнение с 52% от жените) на възраст от 40 до 70 години.

Наследственост. Хората, чиито близки роднини страдат от ССЗ (особено ако са прекарали инфаркт на миокарда преди 50-годишна възраст), имат неблагоприятна наследственост и рискът от развитие на инфаркт се увеличава с 25%.

Втората група рискови фактори, които могат да бъдат променени, са тютюнопушенето, наднорменото телесно тегло, прекомерната консумация на алкохол и ниската физическа активност.

Пушенето. Най-честият рисков фактор сред работещото население, особено сред мъжете, е тютюнопушенето. Според СЗО пушачите по-често развиват сърдечно-съдови, онкологични (с увреждане на дихателната система) и бронхобелодробни заболявания. Тежестта на патологията и честотата на усложненията са свързани не само с факта на тютюнопушене, но и с неговата интензивност. 

Лошо хранене. Предпочитанието на месо, сладки и пържени храни води до рязко увеличаване на калоричното съдържание на диетата, а заедно с намаляване на физическата активност, това води до повишаване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. 

Наднормено тегло. То не само повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, но и влияе изключително негативно върху развитието на съществуващо заболяване. Наднорменото телесно тегло и нарушенията на липидния метаболизъм като правило са тясно свързани с неправилни навици и режим на хранене, така че тяхната корекция включва преди всичко набор от диетични препоръки.

Яжте повече банани и ще намалите риска от това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес