Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 4 симптома издават, че прекалявате със солта

24 май 2023, 12:39 часа

Консумацията на твърде много сол се свърза с появата на определени симптоми. 

Приемът на сол над 5-6 грама на ден (еквивалентно на около една чаена лъжичка) може да причини сериозни вреди на здравето. Злоупотребата с нея нарушава естествения баланс на натрий в организма и допринася за високо кръвно налягане, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, предупреждава д-р Тамара Илинская.

Тя посочва и четири признака за злоупотреба със сол.

Как е правилно да се осолява месото, за да не стане жилаво и сухо

4 симптома, които издават, че прекалявате със солта 

1. Често уриниране - силната жажда е често срещана реакция при консумация на големи количества солени храни. Тялото реагира по този начин с причина: получавайки повече течности, то се опитва да изхвърли излишната сол. От своя страна повишеният прием на течности допринася за по-честото уриниране.

2. Главоболие - появата му може да се дължи на дехидратация, която възниква поради загубата на голямо количество вода. Ако човек има високо кръвно налягане, той може да получи главоболие в рамките на един или два часа след консумацията на солена храна. Това се дължи на факта, че нивото на натрий в тялото се повишава, което стимулира повишаване на кръвното налягане. Когато вече високото кръвно налягане се повиши, това може да причини главоболие и световъртеж.

3. Подути крака и ръце - подуването на пръстите, глезените или краката също може да е реакция на тялото към високи нива на натрий, приети чрез солта. Когато човек постоянно злоупотребява със сол, тялото не може да се справи с нейното изхвърляне от организма. В случая излишъкът от натрий се задържа и това води до увеличаване на количеството течност извън клетките.

Защо хитрите домакини поръсват сол пред прага на дома си?

4. Повишено кръвно налягане - ако симптоми като замъглено зрение, болка в гърдите, сърцебиене, задух или внезапно кървене от носа се появят при злоупотреба със сол, това е по-вероятно да означава високо кръвно налягане. В същото време д-р Илинская отбелязва, че в много случаи хипертонията протича безсимптомно.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес