Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 4 подправки загряват повече от алкохола и предпазват от депресия

22 септември 2024, 20:25 часа

Д-р Елена Ворончук кои споделя кои 4 подправки са истинско чудо - те ще ви спасяват от зимната депресия и ви стоплят по-добре от алкохола. Според нея това са джинджифил, кардамон, карамфил и канела.

4 подправки, които затоплят тялото по-добре от алкохола 

„През студения сезон всички процеси в тялото се забавят и то се опитва да запази топлината колкото е възможно повече“, казва д-р Елена Ворончук.

Доказано: Тези 3 подправки свалят захарта и холестерола

"Когато на човек му е студено, настроението му се влошава. Студът също може да подкопае имунната система. Ето защо е важно да се храните правилно през зимата. По-добре е да закусвате с месни или рибни ястия. Факт е, че въглехидратите се разграждат по-бързо от протеините. Следователно, след обичайната въглехидратна закуска ще искате ще изпитате по-бързо глад", казва специалистът.

"Подправките помагат много в студеното време. Те не само разнообразяват вкуса на ястията, но и ускоряват метаболитните процеси и укрепват имунната система. Джинджифилът, карамфилът, кардамонът и канелата са чудесни както за месни ястия, така и за десерти. Витаминните напитки с тях са източник на енергия и топлина, които могат да облекчат депресията. Помага и топло кафе с мляко или чай с лимон, които разширяват кръвоносните съдове в стомаха и устната кухина. Притокът на кръв се увеличава - топлината се разпространява по цялото тяло, настроението се подобрява.

"Разбира се, слабите хора замръзват повече." При липса на мускулна маса и вегетативно-съдови нарушения, за тях е особено трудно да поддържат оптимизъм в студено време. За сгряване е препоръчително слабите хора да ядат месни ястия с люти чушки. Ако не се храните правилно, можете да натрупате много излишни килограми през зимата. Ето защо е препоръчително да се обърне внимание на ядките, граха, елдата, които съдържат много витамин В. Той е отговорен не само за красотата на кожата и косата, но и за устойчивостта на стрес. Не напразно киселото зеле е било на трапезите на нашите предци през цялата зима - то съдържа желязо, калций, натрий и цинк. По отношение на витамин С зелето като цяло е лидер", казва експертът.

"През студения сезон диетата трябва да е насочена към запазване на топлината. Ако се придържате към това правило, можете да забравите за лошото настроение и да не натрупате излишни килограми до пролетта", допълва диетологът.

Топ 5 на най-добрите подправки за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес