Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази закуска държи кръвната захар стабилна през целия ден

02 юли 2024, 09:47 часа
Реклама

В момента милиони хора по света живеят с диабет тип 2. Експертите отбелязват, че провокаторите на това заболяване са наднорменото тегло или заседналия начин на живот. На диабетиците се препоръчва да се хранят здравословно, балансирано и да спортуват повече. Първото хранене сутрин може да помогне да се избегнат скокове на кръвната захар през целия ден.

Най-добрата закуска за стабилна кръвна захар през целия ден

Изследователи от Университета на Британска Колумбия и Канада са открили, че закуска с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини и мазнини е от полза за хората с диабет повече от традиционната закуска с ниско съдържание на мазнини.

Как краставиците влияят на кръвната захар?

Така че, вместо закуска, състояща се от овесени ядки, препечен хляб и плодове, учените препоръчват след събуждане да се ядат храни като яйца с бекон или сирене. Само едно такова хранене сутрин е достатъчно, за да поддържате нивата на захарта под контрол през целия ден, твърди проучване.

 „Нашето изследване показва, че храна с ниско съдържание на въглехидрати, изядена сутрин, помага за контролиране на нивата на кръвната захар през целия ден. Ако първото хранене е с ниско съдържание на въглехидрати и съдържа повече протеини и мазнини, можем да ограничим колебанията в хипергликемията,” казва д-р Барбара Оливейра.

Дори такава малка корекция на сутрешното хранене, а не на цялата диета, има значителни ползи за здравето на диабетици тип 2, допълва специалистът.

Д-р Оливейра пояснява, че според СЗО нормалното ниво на кръвната захар при здрави хора сутрин на гладно е от 3,3 mmol/l до 5,5 mmol/l. Два часа след хранене нормалната стойност на захарта не трябва да надвишава 7,8 mmol/l.

Основата за поддържане на оптимална концентрация на глюкоза е здравословният начин на живот и правилно формулираната диета. Най-общите препоръки в случая включват:

  • Отказ от алкохола
  • Намаляване на захарта и подсладителите
  • Замяна на бързото хранене с домашно приготвени ястия
  • Смяна на брашнени продукти от меки сортове пшеница с такива от твърди сортове
  • Хранене стриктно по график (избягвайте леки закуски)
  • Замяна на нездравословни храни със здравословни (например вместо сладолед можете да ядете разбити замразени банани)
  • Избягвайте преяждането

Лекар: Само 50 гр от това на ден и ще забравите за проблемите със захарта

Важно: Статията е само с информативна цел и не замества балансираното хранене!нНеобходима е консултация със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес