Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази ядка може да удължи живота на хората със сърдечни проблеми

08 ноември 2022, 12:43 часа

Хората със сърдечни заболявания задължително трябва да ядат храни, богати на алфа-линоленова киселина (вид омега-3 мастна киселина). Сред тях е и една ядка, която може да удължи живота им.

При болно сърце консумацията на растителни храни с омега-3 оказва положителен ефект върху съдовата тъкан и състоянието на сърдечния мускул, споделя диетологът д-р Къртни Данджело. Специалистът допълва, че добавянето на тези храни в диетата ще удължи живота на хората със сърдечни и съдови заболявания.

Лекар: Тези храни разреждат кръвта, яжте поне една от тях на всяко хранене

По-специално експертите се фокусират върху една от мастните киселини - алфа-линоленова, която принадлежи към групата на ненаситените мастни киселини, допълва д-р Данджело.

Според данните, хората с високо съдържание на тази киселина в кръвта са изложени на по-нисък риск от смърт поради усложнения при сърдечно-съдови патологии. За попълването на нейните нива в организма е особено подходяща една ядка. 

Ядката, която може да удължи живота на хората със сърдечни проблеми

Става въпрос за орехите. Те могат да бъдат страхотно противовъзпалително средство.

Лекар: Тези 11 храни свалят кръвното, яжте ги редовно

Според учени от Клиника Кливланд, консумацията им също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава триглицеридите и помага за намаляване на втвърдяването на артериите, което възниква в резултат на стареенето.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и прегледа при специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес