Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази промяна в гласа може да издава диабет

23 юли 2024, 15:18 часа

Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова споделя, че при диабет тип 2 гласът на хората може да се промени.

Промяна в гласа - кога издава диабет

„При пациенти с диабет тип 2 гласът понякога се променя. Този факт е установен от канадски учени“, казва докторът.

Ендокринолог: Това е най-добрият хляб при диабет

Д-р Павлова уточнява, че учените са установили, че с развитието на диабет при мъжете се засилва треперенето на гласа и се променя силата му, докато при жените тембърът на гласа става различен. 

„При диабетиците гласът често става дрезгав, а понякога и напълно изчезва“, отбелязва специалистът.

Лекарят обясни, че гласът при диабет се променя поради високата концентрация на глюкоза в кръвта (тя уврежда мускулните влакна на гласните струни).

Ако наред с диабета човек развие и тревожно разстройство, гласът му може да се промени още повече, каза още Зухра Павлова.

Други необичайни признаци на диабет тип 2

Те включват:

  • Промени в зрението: замъглено виждане, поява на тъмни, плаващи петна или ивици - резултат от увреждане на малките съдове на окото от излишната кръвна захар.
  • Промени в слуха: Дългосрочната висока кръвна захар също уврежда малките кръвоносни съдове и нервите на вътрешното ухо.
  • Промени в настроението: възможни са тревожни и депресивни разстройства, промени в настроението поради скокове на кръвната захар.

Класическите симптоми на диабет тип 2 включват:

  • силна жажда;
  • често уриниране;
  • язви, които заздравяват дълго време;
  • изтръпване и слабост на крайниците;

Научни изследвания подчертават връзката между хранителните навици и риска от диабет. Най-често се използва терминът „гликемичен индекс“, който отразява влиянието на храните върху нивата на захар в кръвта. Храни с висок гликемичен индекс увеличават нивата на захар в кръвта по-бързо, което може да допринесе за развитието на инсулинорезистентност и следователно за увеличения риск от диабет.

За да се намали рискът от диабет чрез правилно хранене, е важно да включите в хранителния режим храни с нисък гликемичен индекс. Това включва плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки и бобови, които осигуряват стабилно освобождаване на захар в кръвта и поддържат по-дълготрайно чувство на ситост. Фибрите също играят важна роля в управлението на риска от диабет. Те подпомагат контрола на нивата на захар в кръвта, като забавят абсорбцията на глюкоза. Богати на фибри храни включват плодове, зеленчуци, цели жита и ядки. Ограничете приема на рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и трансмазнини.

Лекар: Тези хора са с най-висок риск от диабет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес