Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази храна укрепва кръвоносните съдове при хората над 40 години

05 август 2024, 17:14 часа

Редовната консумация на риба или рибено масло помага за укрепване на кръвоносните съдове и предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система след 40 години, казва ендокринологът, доктор на медицинските науки Зухра Павлова.

Най-добрата храна за кръвоносните съдове след 40 години

Според нея това се дължи на факта, че добавката съдържа омега-3 мастни киселини, които са особено полезни за хората, живеещи далеч от морета и океани.

Лекар: За здрави кръвоносни съдове яжте тези храни

"Превантивните дози омега-3 киселини от 300 mg на ден ще бъдат от полза са сърдечно-съдовото здраве. Това количество се препоръчва от кардиолозите като минималната доза, която помага за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система“, подчерта ендокринологът.

Също така приемът на рибено масло може да бъде един от начините за предотвратяване на деменция, което се потвърждава от резултатите от научни изследвания, отбелязва д-р Павлова.

"В експеримент една група възрастни хора е получавала рибено масло всеки ден. Втората група е получавала плацебо под формата на соево масло. Всички субекти са били предразположени към болестта на Алцхаймер. След една година групата, приемаща рибено масло, има по-малко увреждане на целостта на мозъчните клетки. Това обаче не означава, че всички възрастни хора трябва да приемат рибено масло", казва специалистът.

Според д-р Павлова твърде много омега-3 може да бъде вредно за вашето здраве. Въпреки това, при липса на противопоказания, мазните риби могат да помогнат за набавянето на полезни за организма киселини, заключи тя.

Американският журнал за клинично хранене публикува проучване през 2007 г. за ефектите на рибеното масло върху разграждането на мазнините в тялото. Резултатите от изследванията потвърдиха, че рибеното масло може независимо да намали мастната маса на човешкото тяло, да намали триглицеридите и нивата на кръвната захар. Когато нивата на кръвната захар са високи, тялото произвежда инсулин, който предотвратява загубата на мазнини. След като намали нивата на захарта, рибеното масло помага за предотвратяване на инсулинови скокове и допълнително подпомага изгарянето на мазнините.

"Включването на риба или рибено масло в нашата диета помага на тялото ни да извлича енергия от всички видове мазнини, включително тези, които вече са складирани под кожата. Това е причината за парадокса: приемайки омега 3 мазнини, вие ускорявате загубата на тегло", казва специалистът.

Лекар: Това е най-вредната храна за кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес